Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 učinkovitih skrivnosti, kako se izogniti izgorelosti

Burnout and failure at work

Kaspars Grinvalds | Shutterstock

Jim Schroeder - objavljeno 24/06/23

Kot psiholog sem ugotovil, da pogosto ne raziskujemo pravih rešitev. Vendar so dovolj preproste, da jih lahko udejanjite v praksi

Mnogi med nami so nenehno izpostavljeni tveganju čustvene, socialne, telesne in celo duhovne izgorelosti. Tudi če se zavedamo, da smo obdarjeni s številnimi darovi in blagoslovi, se lahko še vedno izčrpamo na način, da nam ostane zelo malo, kar bi lahko darovali drugim.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

V zadnjih dveh desetletjih sem z lastnimi izzivi, radovednostjo ter znanstvenimi in teološkimi raziskavami ugotovil, da učinkoviti ključi za soočanje s to grožnjo žal niso vsesplošno dostopni, uveljavljeni in raziskani v različnih verskih in posvetnih modrostih.

Seveda si izgorelosti nihče ne želi, žal pa mnoge od predlaganih rešitev zagotavljajo le začasno olajšanje in ne pridejo do bistva s pristopom, ki bi ga lahko usvojili za vse življenje.

Obstajajo ključi, ki so učinkoviti tako kratkoročno kot dolgoročno.

Ko te ključe sprejmemo in se navdušimo nad njihovo učinkovitostjo za ustvarjanje večje odpornosti in zmogljivosti, se možnost izgorelosti občutno zmanjša, prav tako pa tudi strah, povezan z izgorelostjo (ki je pogosto prav tako hud).

Predstavljam vam torej 10 najpomembnejših korakov, ki vam bodo po mojem mnenju pomagali preprečiti izgorelost.

Čeprav si vsak od njih zasluži celo knjigo (ali vsaj podkast), ki bi vsak postopek podrobneje opisala, ni dvoma, da je začetek na teh 10 področjih osredinjanja okvir, s katerim lahko dosežete razcvet, kakršnega vam namenja Bog.

10 najpomembnejših ključev za izogibanje izgorelosti

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
izgorelost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.