Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Hranljivo živilo, s katerim boste okrepili svoje lase

woman holding hairbrush with many hair on it

gpointstudio | Shutterstock

Mojca Koman - objavljeno 21/06/23

Kako omejiti izpadanje las

Vprašanje bralke:

Vem, da je povsem normalno, če nam na dan izpade do 100 las, pa tudi, da spomladi ali jeseni izgubimo več las, ampak letos se mi zdi, da mi jih izpada izjemno veliko. Ne sicer v šopih, a vseeno. Kaj naj storim, da se bo izpadanje končalo, oziroma kako naj si pomagam, da ponovno spodbudim rast las?

Jasna iz Nove Gorice


Odgovarja Mojca Koman, strokovnjakinja za zdravo prehrano:

S staranjem se nam lasje tanjšajo in redčijo, saj nam jih vedno manj ponovno zraste, ko spomladi in jeseni običajno bolj obilno izpadajo. To je normalen pojav zaradi počasnejše presnove v celicah, manj energije ustvarimo in manjša je za organizem potreba po obnovi struktur.

Ob vsakem stresu porabimo več hranil. Vsak porod, kak hud družinski pretres ali celo nekoliko pretirana skrb in zato nekaj noči slabši spanec je lahko vzrok za izpadanje las.

S prehrano spodbudimo mehanizme presnove v bolj intenzivno delo, natančneje v prehrano dodamo hranila, ki jih potrebujemo za obnovo struktur.

Da se izpadanje konča prej, težko naredimo veliko samo s prehrano, navadno svetujem masažo lasišča, da pospešimo prekrvavitev in s tem dovod hranil do lasne korenine, da ne odmira. Navadno se izpadanje zaključi po nekaj tednih, kar je slaba tolažba. V tem času je treba poskrbeti tudi za več hranil v prehrani, ki sodelujejo pri tvorbi las.

Katera hranila lahko pomagajo?

Svetujem proso, kot so vedele že naše babice. Vsebuje pestro izbiro vitaminov skupine B, visok delež vlaknin in zanimivo zbirko mineralov, med katerimi izstopa silicij. Ta je pomemben pri vgrajevanju mineralov v kosti, zlasti v otroštvu, ko se kostnina še gradi, v starosti pa za obnovo in ohranjanje kostnih struktur.

Spodbuja tvorbo kolagena ob zadostnem vnosu beljakovin, vendar ne gre računati na uspeh že po enem obroku s prosom. Prav tako veže nase vodo, kar pripomore k temu, da je koža napeta in lasje bolj zdravi. Znaki pomanjkanja silicija so cepljenje in izguba las, številne težave s kožo, nohti, dolgotrajna in pogosta obolenja, hitro staranje kože, starikav videz, gube.

Najlažje proso pojemo kot kašo v sladkih in slanih jedeh, kot so polpete, narastek, mlečna kaša, povežemo ga s skuto in/ali z jajcem, da povečamo količino beljakovin v obroku.

Priporočam tudi, da v kavnem mlinčku zmeljemo neoluščeno proso (v ovojnicah je več silicija) in takšno proseno moko dodajamo moki za kruh ali jo po žličko vmešamo v jutranji smuti ter to vsak dan spijemo. Že po mesecu dni boste opazili rast novih laskov, po treh mesecih pa mnogo gostejše lase. 

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
hranazdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.