Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Počutim se krivo, ker nisem vedno na voljo za spolni odnos”

unhappy young couple on the bed in bedroom

vgstudio | Shutterstock

Drago in Sara Jerebic - objavljeno 13/06/23

Spolnost kot znak za alarm v odnosu

Vprašanje bralke:

Moj mož se večkrat sklicuje na Sveto pismo glede spolnosti in mi citira prvo pismo Korinčanom: “Ne odtegujta se drug drugemu, razen morda za nekaj časa, in sicer sporazumno, da se bosta lahko posvetila molitvi. Potem pa bodita spet skupaj, da vaju zaradi vajinega pomanjkljivega samoobvladovanja ne bi skušal satan,” (1 Kor 7,5). Ob tem se počutim krivo, če bi bil on dejansko skušan, ker nisem vedno na voljo za spolni odnos.

anonimna bralka


Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta:

Če se nekdo sklicuje na svetega Pavla, je potem dobro navesti tudi stavek prej v njegovem pismu v Korint: “Za človeka je dobro, da se ženske ne dotika. Ker pa obstaja nevarnost nečistovanja, naj ima vsak svojo ženo in vsaka naj ima svojega moža.” (1 Kor 7,1)

Se pravi, da je spolnost zgolj v vlogi zaščite pred nečistovanjem ter da je nekaj slabega (ne dotikaj se žene)? Kaj nam to govori? Najmanj to, da je tisti del, ko sveti Pavel govori o spolnosti in ženskah, treba zelo previdno razlagati in razumeti kontekst, v katerem je besedilo nastalo. Dobro analizo njegovih besedil je naredil Alek Zwitter v knjigi Sveti Pavel za nepopolne.

Na tem mestu morda zgolj nekaj smernic, ki po najinem mnenju vzdržijo tako terapevtsko kot krščansko sito.

1. Za spolnost je potreben “svet prostor” – to je odnos naklonjenosti, spoštovanja in povezanosti. Zato govorimo o zvestobi, monogamnosti, poroki.

2. Zakonca se ne sme siliti (vabiti s krivdo = siliti) v spolnost. Če je žena zadržana (ali tudi mož), zelo verjetno obstaja razlog za to – morda se v odnosu z možem ne počuti spoštovano, povezano, slišano.

3. Če se eden odteguje spolnosti, je to v mnogih primerih alarm, da v tem odnosu nekaj ni v redu in da se morata temu posvetiti. 

4. Spolnosti ne smemo uporabljati za kontroliranje sozakonca – če ne boš naredil/a tega in tega, potem ne bo tega in tega. To je daj-dam sistem, ki ne more biti podlaga za varen odnos.

5. Spolnosti prav tako ne uporabljamo za urejanje drugih sporov – pod rjuhami se bo vse uredilo. To je prej znamenje problematičnega kot zdravega odnosa.

6. Zakonca naj bosta pozorna, da potrebe po telesnem dotiku ne iščeta pri otrocih (če si otrok želi telesni stik, je vsekakor dobrodošel pri staršu, ne pa obrnjeno) ali pri drugih osebah. Zakonca naj potrebo po telesnem stiku zadovoljujeta drug pri drugem.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosispolnostzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.