Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

12 misli o lepoti in pomenu evharistije

Concept or composition of Eucharist

AtlasStudio | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 08/06/23

"V oltarnem zakramentu je zaobjeta vsa skrivnost našega odrešenja" (sveti Tomaž Akvinski)

Evharistija je osrednji in najpomembnejši del svete maše, središče in temelj krščanske vere in po mnenju mnogih najpomembnejši krščanski zakrament, saj se v tem svetem trenutku kruh in vino spremenita v Jezusovo telo in kri.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Kot “dan evharistije” označujemo veliki četrtek, ko se spominjamo trenutkov, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo. V Cerkvi obhajamo tudi praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi ali telovo, dan, ko obhajamo Jezusovo navzočnost v zakramentu evharistije.

Za mnoge svetnike in blažene je bila evharistija bistvo življenja. Blaženi najstnik Carlo Acutis jo je imenoval kar avtocesta v nebesa, naš blaženi Alojzij Grozde pa “sonce mojega življenja”. V spodnji galeriji smo zbrali še nekaj misli o evharistiji.

Kaj pa vam pomeni evharistija?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.