Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Oratorijski animatorji so zaživeli tudi v Barbarinem romanu

barbara-kastelec.jpg

Lojze Grčman | Aleteia

Lojze Grčman - objavljeno 31/05/23

A prideš? Spoznajte mladinski roman izpod peresa Barbare Kastelec

Barbara Kastelec, vodja revijalnega programa založbe Družina, predstavlja svojo tretjo knjigo in leposlovni prvenec z naslovom A prideš? Podnaslov Ko se ti poletje obrne na glavo čisto malo namiguje, da gre za mladinski roman z najstniško, animatorsko in oratorijsko tematiko, ki se dogaja na Bledu. Glavna lika sta Eneja in Lan. Ona iz ločene, on pa iz družine zelo zaposlenih staršev.

Kot pozorna in čuteča opazovalka je Barbara navdih za like romana, ki ga lahko prelistate in kupite tule, srkala iz okolice. Prihaja namreč iz župnije Rakovnik, nekakšnega oratorijskega epicentra, kjer imajo poleti kar štiri tedne oratorijev.

Odtenki značajev

“Kulisa pred mojimi očmi se mi zdi preveč dragocena, da bi jo izpustila ali zanemarila. Trudila sem se, da besedilo ne bi bilo preveč slengovsko, čeprav govorice mladih seveda ni mogoče povsem ignorirati. Vsakemu dekletu sem poskušala dati drug odtenek. Nekatere so bolj zadržane, druge ljubosumne, nekatere so navzven udarne, navznoter pa krhke,” je dejala v pogovoru za Aleteio, ki si ga spodaj lahko ogledate v celoti. Izvedeli boste še:

  • Kje se je utrnila prva ideja zanj?
  • Kdo je roman prvi prebral?
  • Zakaj je nastajal kar sedem let?

“Posodili” so ga taborniki

Kaj pa fantje? “Tudi vsakemu fantu sem želela pričarati svoj značaj. Najbolj sem uživala, ko sem ustvarjala lik Tomaža oziroma Smokija. Njega si je animatorska družba ‘izposodila’ od tabornikov. Taborniške vrednote kombinira z nekaterimi oratorijskimi prijemi. Nastal je dober fant,” je dodala o svojem romanu, ki mu je naslovnico oblikovala Ana Kompara, uredila pa ga je Jerica Jerman. Povezava do nakupa vas čaka tule.

Tags:
oratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.