Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj bi morali vsak dan prepoznavati blagoslove v našem življenju

Two friends congratulating a happy girl standing in the street

Antonio Guillem | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 28/05/23

Včasih jih ne opazimo, dokler jih nimamo več …

Ali se prebijate skozi težavno obdobje, v katerem se vam zdi, da se je vse obrnilo proti vam? Dobro je imeti v mislih, da lahko tudi v takšnih situacijah najdemo nekaj pozitivnega.

Zakaj?

Blagoslov je izraz dobre želje. Ko drugemu dajemo blagoslov, s tem izrazimo željo, da bi bila Božja naklonjenost prisotna v življenju nekoga drugega. In eden od načinov, kako lahko blagoslovimo življenje nekoga drugega je, da mu pomagamo odkriti ta blagoslov.

“Kako čudovito je, da lahko študiraš.”

“Kakšen blagoslov so tvoji starši. Vedno so prisotni v pomembnih trenutkih.”

“Zelo dobro kuhaš.”

“V skupini smo potrebovali nekoga, kot si ti.”

Ko se zavedamo blagoslovov, ki smo jih prejeli od Boga, se zavedamo, kako dragoceni smo in kaj imamo v tem trenutku. S tem tudi lažje odkrijemo smisel, ki nam pomaga napredovati v življenju, ki nam ga je dal Bog.

Kje?

Začnite najprej pri sebi, nato pa blagoslov začnite širiti še med druge. Če lahko prepoznate blagoslove v svoji izkušnji, jih boste namreč lažje prepoznali v življenju nekoga drugega.

Čeprav se dobre stvari dogajajo ves čas, ponavadi o njih ne slišimo. Zagotovo bo vsak prijatelj, znanec ali oseba v vašem najbližjem krogu imela veliko koristi, če jih opomnimo na nekaj pozitivnega v njihovem življenju in svetu okoli njih.

Iskanje blagoslovov, še posebej v težkih časih, od nas zahteva, da spremenimo naš fokus, saj moramo nehati razmišljati o tem, kaj nam je bilo odvzeto, kaj nam manjka ali česa nimamo več. Še posebno bodimo pozorni na tiste skrite blagoslove, ki se skrivajo v bolečinah in izgubah, ki nas spremljajo.

Če se osredotočimo na štetje blagoslovov, bomo videli, da je v resnici tisto, kar smo prejeli, veliko, življenje pa bolj polno dobrote, kot si mislimo.

Kako?

Namenoma iščite dobro in videli boste, kako vas bo sčasoma navada privedla do blagoslova, ne da bi se veliko trudili.

Poiščite primeren prostor, v katerem lahko zadihate in osvobodite um. V molitvi prosite, da bi lahko opazili svoje blagoslove. Zapišite si misli, ki se vam porajajo, in ki jih lahko pozneje delite z drugimi.

Morda vas je Bog blagoslovil z neverjetno družino, prijatelji ali dobrimi sodelavci, velikim talentom, dobrim zdravjem ali možnostjo, da se nekaj naučite ali naredite.

Ko odkrijete kakršenkoli blagoslov, ne glede na to, kako majhen se vam zdi, se zanj zahvalite, ne jemljite ga za samoumevnega. Včasih jih namreč ne opazimo, dokler jih nimamo več. Dobro je tudi imeti v mislih, da se ob hvaležnosti blagoslovi množijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.