Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Resnično bogastvo, ki smo ga vsi prejeli v enaki meri

tiempo

Krakenimages.com - Shutterstock

#image_title

Guillermo Dellamary - objavljeno 22/04/23

Čas je dar, ki ga je Bog dal vsakemu človeku. Bodite pozorni na to, kaj z njim počnete

Čas je naše resnično bogastvo, saj je nekaj, kar zagotovo izginja z vsako sekundo, ki mine.

Številni ljudje svoje življenje posvetijo kopičenju bogastva za ceno svojega časa. V prepričanju, da je čas denar, živijo tako, da si nabirajo vedno več bogastva. Toda na koncu ne razumejo, da je čas sam po sebi največji zaklad, ki ga imamo.

Zato je znanje, kako izkoristiti čas in ga uporabiti na najbolj moder možni način, ena najpomembnejših lekcij, ki bi jo morali posredovati svojim otrokom.

Vrednotenje vsake od 86.400 sekund vsakega dne je naš veliki cilj. V tem je ključ do kakovosti našega življenja.

Povej mi, kako izkoriščaš svoj čas, in povedal ti bom, kakšna oseba si

Težava je v tem, da s časom razsipamo, ga zapravljamo in zamujamo priložnosti, da bi naredili nekaj vrednega. Naredimo ravno nasprotno, vržemo ga v smeti in ga izgubljamo. Držimo ga v rokah, a ker ne vemo, kaj bi z njim, se nam izmuzne iz rok.

Čas je blagoslovljen. Z vsakim dnem ga imamo manj in tisto malo časa, ki nam je ostalo, moramo znati čim bolje uživati. Vsak zase najbolje ve, kako ga najbolje preživeti.

Zavedajte se, kaj počnete s svojim časom, opazujte svoj življenjski urnik in razmišljajte o tem, kako ga najbolje izkoristiti.

Počnite z njim, kar želite, lahko ga celo podarite ali zapravite. Vendar morate vedeti, da je čas življenja, ki ga imate, največje darilo, ki ste ga prejeli. Največja sreča je najti način, kako čas uporabljati s strastjo, z veseljem, z užitkom, z njim početi nekaj ustvarjalnega. Navsezadnje je najbolje izkoriščen čas tisti, ki ga preživimo z najdražjimi.

Smo svobodni, za razliko od sužnjev in ujetnikov, ki nimajo svojega časa in ki lahko le ubogajo ukaze in delajo, kar jim ukažejo drugi. Duša se mora osvoboditi suženjstva dvoma in negotovosti, ter ugotoviti, da je treba iti dalje, v prihodnost, kljub njeni negotovosti.

Kot piše sveti Janez od Križa: “Popotnik, ki se napoti v nove, neznane dežele, ne hodi na podlagi svojih prejšnjih znanj, ampak na podlagi dvomov in besed drugih. Jasno je, da ne bi mogel priti v nove dežele, niti vedeti več, kot je vedel prej, če ne bi šel po novih poteh, ki jih nikoli ni poznal, in zapustil tiste, ki jih je poznal; nič več nič manj … Bog je učitelj in vodnik te slepe duše …”

Pot, po kateri hodimo v tem življenju, naj na njej uživamo ali trpimo, moramo nadaljevati pod varstvom tega vodnika. Navsezadnje je čas tudi način, kako se premikamo z ene točke na drugo in dosegamo cilje, ki smo si jih zadali.

Ni hujšega slepca od tistega, ki noče videti, da je čas njegova najpomembnejša dediščina in darilo, saj ima tako točen kot tudi nam nepoznan rok trajanja. Modra izraba časa je dokaz naše sposobnosti, da živimo v svobodi in se prepustimo vodstvu Gospoda, da nas popelje v svoj blagoslovljeni dom.

Naj bo čas naš največji zaveznik. Drznimo si potovati po novih poteh, biti ustvarjalni, delati dobra dela, ki napolnjujejo naše duše z veseljem, tako da bomo ob koncu vsakega dne lahko zadovoljno rekli: “Dobro sem izkoristil svoj čas.”

Hvala ti, Gospod!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.