Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Filmi, ki si jih je vredno ogledati, čeprav niso dobili (veliko) zlatih kipcev

Duše otoka

YouTube Blitz Slovenija | zajem zaslona

Lucija Čakš - objavljeno 01/04/23

Oskarjevi "osmoljenci"

Veliki zmagovalec letošnjih oskarjev je bil Vse povsod naenkrat (Everything Everywhere All At Once), žanrska preobilica z izvrstnimi igralci, ki posreduje dokaj mlačno sporočilo. Prejel je kar sedem kipcev, od tega za obe stranski vlogi, glavno žensko vlogo in tudi najprestižnejšega – za najboljši film leta.

Ocenjujem, da vam kljub nagradam tega svobodomiselnega in nekonvencionalnega filma ni treba gledati. Verjamem namreč, da že veste, da je odnos z zakoncem nekaj najpomembnejšega, kar lahko zgradite v življenju, nihilističen pogled, da “nič ni pomembno”, pa vam verjetno tudi ni blizu. Zato sledi pregled nominirancev oziroma nagrajencev, ki vas bodo bolj verjetno zanimali.

1Duše otoka

(Banshees of Inisherin), drama

Scenarij in režija: Martin McDonagh

Igrajo: Collin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan

Padraic (Farrell) tako kot vsak dan obišče svojega najboljšega prijatelja Colma (Gleeson), da bi šla skupaj v pub. A ta noče iti. Po letih prijateljstva pravi, da se nima z njim več kaj pogovarjati. To Padraicu povsem zamaje pogled na svet.

Vajeni smo najrazličnejših ljubezenskih zgodb, le redko pa vidimo film o prijateljstvu. Sploh o prijateljstvu dveh odraslih moških. Duše otoka pa pokaže srce parajoče posledice razpada prijateljstva. Po svoje je film tudi opomin, kaj se zgodi, če prijaznost ljubeznivega človeka vzamemo za samoumevno ali jo izkoriščamo. Treba je priznati, da Collinu Farrellu dramatične vloge bolj pristojijo kot akcijske.

Dogajanje je postavljeno na izmišljen Aranski otok v času državljanske vojne na Irskem. Kljub devetim nominacijam ni prejel niti enega kipca. Kljub temu vabljeni k ogledu!

2Fant, krt, lisica in konj

(The Boy, the Mole, the Fox and the Horse), kratka animirana pustolovščina

Scenarij in režija: Charlie Mackesy

Glasovi: Idris Elba, Tom Hollander, Gabriel Byrne

Ta zgodba je leta 2019 izšla kot knjiga. Njen pripovedni slog nekoliko spominja na Malega princa, morda tudi na Medvedka Puja, prepriča pa s toplimi in sanjavimi ilustracijami.

Deček v gozdu sreča krta in ta mu sklene pomagati poiskati dom. Po poti se jima pridružita še lisjak in konj. V pogovoru drug drugemu razkrivajo svoje strahove, težave, pa tudi upanja. Ni močnih barv, zvočnih učinkov ali sunkovitih prizorov. Še pravih dogodkov ni. Risanka je narisana na roko in preprosto pripoveduje o upanju, prijateljstvu in prijaznosti.

Preprosta risanka je prejela kipec za najboljši kratki animirani film. Če boste film otrokom prevajali, mu bodo zlahka sledili že šestletniki. Nagovoril pa bo tudi odrasle.

3Tár

glasbena drama

Scenarij in režija: Todd Field

Igrajo: Cate Blanchett, Noemie Merlant, Nina Hoss

To je zgodba o moralnem in nato še osebnem propadu osebe, ki zlorablja svoj vpliv.

Cate Blanchett je odlično upodobila sicer genialno, vendar sebično in vase zagledano dirigentko Lydio Tár, ki ljudi okrog sebe, tudi bližnje, uporablja v svojo korist. Razlog, da film med kritiki ni bil priljubljen, je 10-minutni prizor, v katerem predava študentom na Juilliardu. Razlaga jim razločevanje umetnosti in umetnika – študentje namreč ne cenijo skladateljev iz obdobja baroka in klasicizma, ker so bili vsi dobro situirani, beli, krščanski moški. Predlaga jim, naj ne bodo prehitro užaljeni.

Kljub šestim nominacijam je ostal brez kipca. Film odlikujejo odlična glasba, režija in igra. Zanimiv bo zlasti poznavalcem klasične glasbe. Naj dodam opozorilo, da je glavna junakinja poročena z žensko.

4Na zahodu nič novega

(Im Westen Nichst Neues), nemška vojna drama

Režija: Edward Berger

Igrajo: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl

Spremljamo dogajanje na zahodni fronti zadnje mesece prve svetovne vojne, in sicer skozi oči mladega nemškega vojaka, tako rekoč še dečka. Iz žepa potegne istega aduta kot Dunkirk – v njem z izjemo Bruhla nastopajo neznani igralci, ki jih ne povezujemo z nobeno drugo vlogo. Po svoji navadi je Netflix izvirni zgodbi marsikaj dodal. A dodatki so dobrodošli, saj zgodbo obogatijo. Predvsem pa okrepijo sporočilo o popolni nesmiselnosti vojnih spopadov.

Film je dobil oskarja za tujejezični film. Če ste brali roman, zgodbo že poznate. Pa vendar je to film, ki si ga je vredno ogledati – če se le zmorete prebiti skozi vse prizore razčlovečenja človeka, ki jih prinese vojna.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.