Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Preden sedete za mizo, zmolite katero od teh kratkih molitev pred jedjo

family dinner

Monkey Business Images - Shutterstock

Aleteia Francija - objavljeno 29/03/23

Bi obnovili dragoceno navado molitve pred jedjo? Gre za izraz zahvale in hvaležnosti Bogu, preden sedemo za mizo

Vsak kristjan je povabljen, da pred jedjo na kratko zmoli v slavo Bogu za prejete darove stvarstva. S kratko molitvijo se tako tudi med hranjenjem postavimo v navzočnost Boga.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Možnih je več oblik molitve: preprosto znamenje križa, pesem, izrečena molitev, branje svetopisemskega odlomka … Pomembno je, da se ustavimo in izrečemo Bogu slavo, kot spodbuja papež Frančišek v okrožnici Hvaljen, moj Gospod. Trenutni čas je enkratna priložnost, da v svoje življenje spet vpeljemo molitev pred jedjo. V pripravi na praznovanje velike noči vam predlagamo naslednji dve:

“Gospod Jezus Kristus, štirideset dni si se postil v puščavi, da bi nas naučil, da človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust: nakloni nam duha zmernosti in posta, da bi okrepljeni s tvojo Besedo zmogli premagati nasprotnika na poti v Božje kraljestvo. Blagoslovljen bodi na vekov veke. Amen.”


“Gospod, nauči nas na naši poti odpirati srce in duha v sočutju do vseh tvojih bitij in pomagaj nam zaživeti bratske vezi, ki nas združujejo. Hvala za tvoje darove. Oprosti, ker jih ne znamo ceniti po njihovi pravi vrednosti. Po tem obroku nam podari spoznanje o vrednosti življenja in pomagaj, da bomo napredovali v prijaznosti in zavedanju!”

Deset kratkih molitev za vse priložnosti:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
hranamolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.