Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pričakuje siamski dvojčici z enim srcem. “Molim za čudež”

NIKKI

Cortesía

Dolors Massot - objavljeno 18/03/23

Nicole Duque doživlja največjo preizkušnjo v svojem življenju: noseča je s siamskima dvojčicama, ki imata samo eno srce. Z možem v teh težkih časih pričujeta svojo vero v Boga

Nicole Duque je 23-letna Američanka z latinskimi koreninami. Poročila se je pri 22 letih in oktobra lani zanosila.

Težavna nosečnost

Po nekaj tednih nosečnosti je opazila, da je močno shujšala in se večkrat zelo slabo počutila. Na prvem ultrazvoku je zdravnik videl zgolj eno srce.

Nekaj tednov pozneje je Nicole spet občutila hude bolečine v trebuhu in podrobnejše analize so pokazale, da sta dvojčici zraščeni skupaj. Povezani sta bolj kot zgolj prek kože: delita si srce, jetra, diafragmo, črevesje in popkovino, kar znatno poveča tveganje za smrt malčic.

“Da” življenju svojih hčera

Več zdravnikov ji je predlagalo splav, ki pa ga je Nicole zavrnila.

“Zame splav ni prišel v poštev. Čeprav sta bili še zelo majhni in ju nisem čutila, sem ju videla na ekranu in obe sta se premikali, skupaj, s srcem … Kako naj ubijem svoja dva otroka? Ustvarjeni sta bili z ljubeznijo, kako lahko ubijem ljubezen?” pravi.

S svojim pričevanjem te dni ozavešča mlada latinskoameriška dekleta v podobnih situacijah, saj se o teh vprašanjih ne razpravlja odkrito. Želi si, da bi njena zgodba dosegla dekleta, ki razmišljajo o splavu, in se dotaknila njihovih src.

Kako ohraniti moč in vero v takšni situaciji? Za Nicole je bistvenega pomena maša, kot tudi ljubezen in podpora moža, njene mame, bližina Device Marije in molitev rožnega venca, ki ga molijo kot družina.

Zdaj na vsako evharistijo gleda kot na posebno priložnost za prejem milosti zakramenta in Božje ljubezni. Moli za čudež. Njena vera se je izjemno okrepila, ko je zbolel njen oče. Čeprav je umrl, Nicole pravi, da jima je bil Bog ves čas zelo blizu.

NIKKI

“Molim za čudež”

Ko sta z možem izvedela, da sta hčerki siamski dvojčici, sta zanju izbrala katoliški imeni. Eno bosta poimenovala Maria Teresa v čast Blažene Device, svete Terezije iz Avile, in svete Terezije iz Lisseuxa, svetnice, ki jo je častil njen oče, drugo pa Rachel Clare, po Raheli, materi Jožefa Sanjača, in Klari Asiški.

V 15. tednu nosečnosti so Nicole premestili v bolnišnico Univerze v Michiganu, kjer imajo posebno ekipo za rizične nosečnosti in kjer trenutno izvajajo dodatne študije za oceno razvoja src obeh dojenčic.

Zdaj je Nicole v 22. tednu nosečnosti. Zdravniki nameravajo v 35. tednu opraviti carski rez. Par se je odločil, da bodo ob carskem rezu prisotni Nicolin mož, njena mama in duhovnik.

Življenjska doba Marie Terese in Rachel Clare na tem svetu je nepredvidljiva. Kot pravi Nicole, “samo Bog ve, ali bo trajalo nekaj sekund, minut, ur, dni, tednov ali morda celo mesecev”. “Molim za čudež, da bi lahko imela svoji hčerki za čas, ki jima ga bo Bog dal po svoji volji,” dodaja.

Poslanstvo dvojčic 

Nicole se je srečala z mamico, ki živi v Teksasu in se je soočila s podobno diagnozo: njeni hčerki bosta kmalu stari sedem mesecev.

“Slišati njeno zgodbo in slišati njeni dojenčici, kako jokata v ozadju, mi je bilo v tolažbo in moč,” pravi Nicole.

Nicolino pričevanje je spodbudilo tudi več nekatoličanov, da so za dvojčici začeli moliti rožni venec, in celo privedlo do tega, da so se nekateri med njimi spreobrnili v katoliško vero. Deklici resnično imata poslanstvo na zemlji!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezennosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.