Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

12 vrlin svetega Jožefa za vse, ki želijo biti dobri očetje

JOSEPH

Public domain

Dolors Massot - objavljeno 18/03/23

Evangeliji nam v le nekaj besedah predstavijo osebnost svetega Jožefa in vrline, ki jih je vredno prenašati na otroke

Ob poplavi različnih vzgojnih pristopov, družbene “mode” in nasvetov iz okolice se je težko znajti in razbrati, kaj je zares tisto, kar nekoga naredi za dobrega očeta.

Če se pri tem iskanju obrnemo na zgled svetega Jožefa, gotovo ne moremo zgrešiti. Sveti mož je imel lep odnos z Bogom, skrbel je za svojo ženo in Jezusa.

Jožef ni bil Jezusov pravi oče, vendar …

“Po svoji ljubezni do Marije je Jožef Jezusov oče. Rodovitnost njegovega očetovstva izvira iz tega, kako se je daroval Mariji, in s tem, ko se je daroval njej, kako je postal zmožen darovati se Bogu. Zato pogledi, ki se obračajo k Jožefu, ne morejo mimo Marije. Jožef je oče, ker je Marija posrednica.

Marija posreduje tudi v tem, da Jožefa pokaže kot očeta Jezusu (prim. Lk 2,48), po njem pa tudi vsakemu od nas. Marija je tako prva, ki pričuje, da Jožefov način očetovstva osvobaja.”

Iz knjige Duhovne misli o svetem Jožefu (Dominique Joseph, založba Družina)

S klikom na fotogalerijo preberite, katere vrline svetega Jožefa naj posnema dober oče:

Tags:
starševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.