Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pomembno poslanstvo 10-letnika: evangelizira prek video igric

Garoto constrói templos católicos no Minecraft

Cortesia / Perla Gaborin

Vídeo com o Evangelho produzido no Minecraft viralizou na internet

Ricardo Sanches - objavljeno 14/03/23

Deček iz Brazilije je zaslovel s tem, da v igrici Minecraft gradi cerkve in objavlja dnevni evangelij na Youtubu

Video igrice so gotovo ena priljubljenih prostočasnih dejavnosti za otroke. Deček iz Brazilije je to zabavno dejavnost povezal s še eno svojo strastjo: katoliško vero.

Rafael Gaborin Faria, deček z vzdevkom “Rafinha”, je star deset let in ga vera zanima že od malih nog. Rad je raziskoval življenje svetnikov in sanjaril, da bo spoznal vse cerkve sveta. Predan Marijini pobožnosti se je doma igral “Marijino kronanje”, nekega dne pa se je odločil, da bo svojo vero vnesel v Minecraft, video igrico, v kateri igralec nabira material za graditev hiš, zgradb in si tako zagotavlja preživetje.  

Rafinha je pričel v virtualnem svetu graditi župnišče Svetega Jezusovega Srca iz Atibaie, mesta v zvezni državi São Paulo v Braziliji, kjer živi. To je pomenilo dva meseca dela (in seveda zabave), a končni rezultat je bil neverjeten. Virtualni izdelek je resnično zelo podoben realni fizični podobi župnišča.

Deček je zgradil tudi nacionalno Marijino svetišče v Aparecidi in tudi v tem primeru so oltar, križ in niša, v kateri stoji zavetnica Brazilije, izdelani zelo realistično.

“Opažali smo, da je vedno želel igrati več, kot sva mu dovolila. A kot starša sva ga vedno spremljala in sva vedela, da dela dobre stvari,” je povedala njegova mama Perla Gaborin Faria.

Video igre in evangelizacija

V teh virtualno zgrajenih svetiščih je deček našel priložnost za evangelizacijo. Med svojimi vsakodnevnimi opravili si vzame čas tudi za dnevni evangelij. Prebere biblični tekst, se posname in videoposnetek objavi v svojem kanalu na Youtubu, kar deluje podobno, kot bi bili v župnišču ali svetišču ter poslušali dnevno liturgijo.  

Kar se je začelo kot igra brez posebnih pričakovanj, je sčasoma postalo internetna senzacija.

Po tem, ko je bil eden od videov z dnevnim evangelijem ponovno objavljen v eni skupini na Facebooku, je število naročnikov dečkovega kanala v enem dnevu naraslo s 66 na 10 000. “To me je zelo ganilo, saj nisem pričakoval, da bo moj kanal tako napredoval,” je priznal deček.

“Začela sem prejemati množico sporočil na mobilni telefon in pomislila sem, da je sin naredil kakšno napako na svojem kanalu. Šele ko mi je prijatelj povedal, da ljudje komentirajo njegov kanal, sem dojela, kaj se dogaja. Šli smo pogledat in videli smo, da je bilo veliko ogledov in da so se neprestano prijavljali novi naročniki,” je povedala njegova mama.

Od tistega trenutka 10-letnikov kanal, posvečen evangelizaciji, samo raste. Danes ima 68 000 naročnikov, ki dnevno spremljajo versko vsebino na kanalu. Eden od posnetkov je Božjo besedo prinesel 103 000 ljudem.

Família de garoto que evangeliza através do Minecraft

To je uspeh na internetu in tudi med prijatelji. Miguel Ramos je eden od dečkovih prijateljev in ne more skrivati ponosa. Vodil je celo kampanjo, katere namen je bil, da število naročnikov doseže 100 000. “Delo, ki ga opravlja Rafa, je zelo pomembno. Zaradi tega ljudje delijo njegove posnetke prek aplikacije WhatsApp ter prosijo druge, da jih delijo naprej in se naročijo na kanal,” je povedal.

Za dečkovo mamo je njegova pobuda pravi misijon: “Videla sem, da je Rafa od vedno izražal zanimanje za Boga, ki je bilo drugačno kot pri drugih otrocih. Pomislila sem, da ima na tem področju poslanstvo in Bog je sčasoma pokazal, da je njegovo poslanstvo evangelizacija.”

Izzivi dečkovega misijona

Kot vsak misijonar se tudi Rafinha sooča z izzivi. Ima rinitis, zato mu glas med snemanji pogosto nagaja. Poleg tega deček nima ustrezne opreme za produkcijo videoposnetkov. Gre za čisto improvizacijo, saj v družini nimajo računalnika. Rafinha ustvarja svoje vsebine za evangelizacijo na stari napravi za igranje video igric, ki jo je njegov oče kupil iz druge roke, potem pa objavlja posnetke s pomočjo starega mobilnega telefona. Slušalke in mikrofon mu je podaril eden od naročnikov njegovega kanala, ki se je pritoževal zaradi slabe kvalitete zvoka.

Kljub oviram se Rafinha ne ustavi. “To je moja dolžnost do naročnikov in rad delam to, kar delam. Kljub težavam in tudi če imajo posnetki malo ogledov, jih nikoli ne neham objavljati,” je povedal deček.

“Vedno mu rečem, da je treba stvari, ki jih delamo za Boga, delati z ljubeznijo in dobroto, in da težave nimajo pomena, on pa sledi tem usmeritvam,” je povedala njegova mama. “Prosimo ga, naj upočasni tempo produkcije videoposnetkov, da ne bo preveč obremenjen, vendar jih želi izdelovati vsak dan.”

Brasileiro de 10 anos constrói Santuário de Aparecida no Minecraft

Vrata resnice in vere

Rafinha se še ni rodil, ko je papež Benedikt XVI. spodbudil kristjane, da socialna omrežja in digitalna okolja spremenijo v prostor za evangelizacijo, v “vrata resnice in vere”.  

Evangelizacijska pobuda tega malega brazilskega dečka je popolnoma v skladu s tem papeževim povabilom, ki je postalo potreba in izziv. In Rafinha to zelo dobro ve: “Kar počnem, je zelo pomembno, saj evangelizacija širi krog ljudi, ki verujejo v Boga. Zato naročnikom nikoli ne pozabim naročiti, naj delijo vsebine z mojega kanala, pa tudi z drugih – sem katoličan, toda spoštujem vse vere.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
družbena omrežjaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.