Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Raziskave kažejo, da ptice blagodejno vplivajo na naše duševno zdravje

beautiful bird in trees

Erik Karits / unsplash

Zoe Romanowski - objavljeno 13/02/23

Če ste doslej menili, da je opazovanje ptic dolgočasno, premislite še enkrat

Eno najlepših presenečenj, ki smo jih z družino doživeli, ko smo se iz mesta preselili na rob podeželja, je bilo nepregledno število čudovitih ptic, ki jih srečujemo vsak dan. Vsi priznavamo, da se je naše življenje zaradi tega močno izboljšalo.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

To ne velja samo za nas. Raziskave so potrdile, da opazovanje ptic in poslušanje ptičjega petja pozitivno vplivata na duševno zdravje in dobro počutje človeka.

Raziskava, ki so jo leta 2017 v reviji BioScience objavili znanstveniki angleške univerze v Exetru, je pokazala, da ljudje, ki so v vsakdanjem življenju izpostavljeni večjemu številu ptic, bistveno manj trpijo za depresijo, poleg tega pa so pri njih znaki depresije, stresa in tesnobe manj izraziti.

Raziskava, ki jo je naročilo britansko Kraljevo združenje za zaščito ptic, ustanovljeno leta 1889 z namenom, da določene ptičje vrste zaščiti pred izumrtjem, je pokazala, da je 88 odstotkov odraslih Britancev izjavilo, da je preživljanje časa na prostem in uživanje v naravi zanje pomembno. 53 odstotkom je to zelo pomembno, 91 odstotkov pa se jih je strinjalo, da opazovanje ptic in poslušanje njihovega petja pozitivno vpliva na njihovo duševno zdravje in dobro počutje.

Lansko leto je skoraj 700.000 ljudi v Veliki Britaniji sodelovalo v raziskavi štetja ptic in za omenjeno kraljevo združenje preštelo več kot enajst milijonov ptic. Ob koncu tedna, imenovanem Big Garden Birdwatch Weekend, ki je namenjen vsesplošnemu opazovanju ptic v državi, je bil domači vrabec najpogosteje opaženi obiskovalec vrta. Sledila sta mu sinica in škorec.

Zaznavanje ptic, poslušanje njihovih zvokov in redno opazovanje ima številne prednosti. Ena glavnih je ta, da se s tem odklopimo od zaslonov, pred katerimi večina od nas preživi veliko preveč časa.

Ob tem pa gre za mnogo več kot le to. Lepota ptic, njihovo gibanje in zvoki nas opominjajo, da je Božje stvarstvo v svoji raznolikosti ne le dar, ki ga moramo ceniti, ampak tudi pomemben del bogatega in polnega življenja.

Če boste v svojem življenju naredili malce več prostora za ptice, vam to lahko pomaga k boljšemu počutju in zdravju. Zato vam v fotogaleriji predlagamo nekaj preprostih načinov, kako to storiti, ne glede na to, kje živite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duševno zdravježivali
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.