Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Za svojih 11 vnukov sta zgradila vrt miniaturnih zgradb iz kamenčkov

Rock Garden

@The Garden | Facebook

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/02/23

Park umetnin in mini stavb, ki navdušuje mnoge

Predstavljajte si, da bi imeli dedka in babico, ki bi za vas zgradila čudovit, pravljičen vrt, v katerem bi kraljevale cerkvice, mostovi, mesta in zgradbe, v katerih bi se lahko skrivali in igrali …

Prav to sta naredila zakonca Dewitt in Joyce Boyd iz Calhouna v Georgii. Dewitt, ki je bolj poznan pod vzdevkom Old Dog, je od nekdaj izdeloval človeške in živalske figurice iz gline, s čimer se je tudi preživljal. Pred več kot desetletjem pa se je odločil, da bo za svoje vnuke naredil posebno igro, ki jo je imenoval Mestna igra.

Igro je zasnoval kot vrt, v katerem bi bili različni skrivni in zanimivi kotički, ki bi jih otroci lahko po mili volji raziskovali in dali duška svoji domišljiji. Za starejše otroke pa je igra imela tudi poučne postaje, kjer so se učili o zgodovini, ekonomiji in tako dalje.

Mestna igra je kmalu prerasla zgolj otroško igrišče in postala pravi umetniški projekt, v katerem vsak dan delata tako Old Dog kot njegova žena Joyce, poleg njiju pa tudi številni prostovoljci.

Vsak je vabljen, da se po vrtu sprehodi ali si na njem pripravi piknik, saj se vrt skriva za cerkvijo in je prosto dostopen prav vsem. Med potkami in stavbami se bohotijo cvetlični grmi in zelenje, tako da je prava paša za oči. Na vrtu je tudi posebno mesto s klopcami, kjer se lahko obiskovalci ustavijo za molitev in meditacijo.

V Kamenem vrtu se čas ustavi, saj lahko človek tam preživi ure in ure, ko raziskuje čudovite stavbe, zgrajene iz kamenčkov, koščkov školjk, razbitega porcelana in barvnega stekla. Tam najdemo notredamsko katedralo, rimski Kolosej, gradove in mesto Betlehem, če jih naštejemo le nekaj. Večina zgradb je replik in so zgrajene izjemno natančno.

Sramežljive človeške in živalske figurice pa se skrivajo v stavbah in drugih skrivnih kotičkih, ki jih pozna le Old Dog, včasih pa je iskanje figuric tudi igra, ki se jo igrajo otroci. Figurice iz jaslic se seveda nahajajo v Betlehemu, medtem ko sta Pepelka in njen princ na primer skrita v enem izmed gradov.

Za grajenje teh stavb, ki so visoke okrog enega metra, je Old Dog zasnoval prav posebno tehniko, saj si je želel, da bi bile trdne in obstojne, tudi če bi se okrog njih in v njih skrivali otroci. Prav tako morajo potke na vrtu ter vse strukture prenesti tudi dež in celo poplave, ki se tam pojavijo vsako leto.

Tako je prvi korak gradnje zvijanje žice, iz katere se sestavi zunanje ogrodje zidov. Nato zidove betonira, v moker beton pa potrpežljivo, kamenček za kamenčkom, zloži vse drobne elemente, ki nato dajo njegovim zgradbam značilen videz. Kjer so okna, Old Dog vstavi koščke raznobarvnega stekla, da dobi učinek vitrajev.

Poleg vseh stavb pa se v Kamenem vrtu nahaja tudi spominski zid. Vanj so vgrajene spominske plošče parov, ki so se v Kamenem vrtu poročili, pa tudi spominske plošče nekaterih, ki so že umrli. Spominski zid hrani tudi dragocene najdbe s tega območja, kot so rimski kovanec, košček Berlinskega zidu ter kamenčke iz Pompejev in Normandije.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3277961598942245&set=pb.100064687750435.-2207520000.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.