Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Odpustila je morilcu svojega otroka in ustanovila dobrodelno organizacijo

Rachel Muha

Družina

Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 05/02/23

Materina zgodba o odpuščanju

Rachel Muha je mati dveh sinov. Mlajšega, Briana, študenta na Frančiškanski univerzi Steubenville v Ohiu, sta maja 1999 v oboroženem napadu v študentskem naselju skupaj z njegovim prijateljem umorila dva mlada moška.

Knjiga Zapuščina usmiljenja pripoveduje njeno zgodbo o vzgoji in izgubi sina, zgodbo o odpuščanju njegovim morilcem in zgodbo o materi, ki se na sinovo smrt ni odzvala z maščevalnostjo ali samopomilovanjem, temveč z ljubeznijo in željo, da bi služila ljudem v stiski, ki potrebujejo pomoč sočloveka.

Sinov umor je ni zlomil

31. maja 1999 sta mlada moška iz hiše v bližini študentskega naselja Frančiškanske univerze v Steubenvillu ugrabila Rachelinega 18-letnega sina Briana in njegovega sošolca Aarona, ju odpeljala na bližnji hrib in ju ustrelila.

Rachel se po tej tragediji ni zlomila ali pogreznila v lastno žalost, temveč se je odločno lotila dela. Močno si je namreč želela, “da bi Brianovo življenje kljub zgodnji in nasilni smrti nekaj pomenilo”.

Kmalu po sinovi smrti je Rachel z družino ustanovila Fundacijo Briana Muhe in po spletu nenavadnih okoliščin kupila hišo, v kateri sta morilca napadla njenega sina. Čutila je, da bi se v tistem prostoru po napadu na Briana moralo zgoditi nekaj pozitivnega. Lastnika hiše prodaja sprva ni zanimala, ko pa je izvedel, da se za nepremičnino zanima “ena od mater”, je hišo prodal.

Mladi potrebujejo pomoč

Rachel je stavbo preimenovala v Hišo Božjega usmiljenja: na voljo je bogoslovcem in drugim študentom frančiškanske univerze iz socialno ogroženih družin. Rachel zbira tudi denar, da bi lahko v boljše šole poslala otroke iz revnih sosesk in razbitih družin, torej otroke, kot sta bila moška, ki sta umorila njenega sina.

S svojo organizacijo Run the Race izvaja obšolski program, s katerim je več sto otrokom iz najrevnejših skupnosti v Columbusu zagotovljeno učenje, šport, redni obroki in prostor za druženje.

Rachel je prepričana, da ni dovolj, “če otrokom v mestnih središčih zagotovimo oblačila, hrano in inštrukcije”: v resnici ti mladi potrebujejo povezavo z ljudmi, ki jim bodo pomagali vzpostaviti življenje zunaj stisk in težav, s katerimi se vsak dan soočajo.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 72, številka 4.

Tags:
materinstvoodpuščanjesmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.