Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kje si lahko ogledamo grob Benedikta XVI. in Janeza Pavla II.?

The tomb of late Pope Emeritus Benedict XVI inside the grottos of St. Peter's Basilica

Antoine Mekary | ALETEIA

Gelsomino del Guercio - objavljeno 22/01/23

Na ogled groba papeža Ratzingerja je treba v vatikanske grobnice, grob papeža Wojtyle pa si je mogoče ogledati tudi od doma, prek spletne kamere

Papež Benedikt XVI. je bil pokopan 5. januarja 2023 v vatikanskih grobnicah, na mestu Janeza Pavla II., čigar grob so premaknili v Baziliko svetega Petra. V vatikanskih grobnicah se nahaja več kot 90 papeških grobov, do katerih lahko brezplačno dostopamo s Trga svetega Petra. Grob Benedikta XVI. je tako kot grob njegovega predhodnika preprost, iz marmorja, tako kot je bila preprosta tudi njegova krsta.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Prve fotografije groba Benedikta XVI.

Grob Janeza Pavla II.

Grob Janeza Pavla II. je v Vatikanu postal že romarska destinacija, kamor se zgrinjajo verniki, romarji in turisti z vseh petih celin. Zadnje počivališče telesa svetniškega papeža si lahko verniki ogledajo v realnem času prek spletne kamere, kar je izjemna novost za tiste, ki ne morejo obiskati Rima.

Nič več v vatikanskih grobnicah

Nekateri mislijo, da je grob svetniškega pepeža, ki ga je 27. aprila 2014 za svetnika razglasil papež Frančišek, še vedno na izvorni lokaciji, v vatikanskih grobnicah, vendar pa je že več let njegov grob v Baziliki svetega Petra, v kapeli svetega Sebastijana (oz. Boštjana).

Druga kapela na desni

Od 2. maja 2011 lahko verniki in romarji, ki obiščejo Vatikan, molijo pred grobom Janeza Pavla II. Grob je bil po njegovi beatifikaciji premeščen iz kripte svetega Petra v prej omenjeno kapelo, ki se nahaja v osrednji ladji bazilike. To je druga kapela na desni od vhoda, med kapelo, v kateri je Michelangelov kip Žalostne Matere Božje, in kapelo Najstvetejšega.

shutterstock_1581284842.jpg

Napis v latinščini s papeževim imenom

Tajnik poljskega papeža, Stanisław Dziwisz, je šest let po njegovi smrti vodil premestitev krste na bolj vidno in dostopno lokacijo. Posmrtni ostanki svetnika so shranjeni pod oltarjem pod marmorno ploščo z napisom IOANNES PAVLVS PP. II.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
papežsmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.