Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

“Benedikt, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal Njegov glas!”

Funeral mass of Pope Emeritus Benedict XVI

Antoine Mekary | ALETEIA

Urška Leskovšek - objavljeno 05/01/23

To so poslovilne besede papeža Frančiška zaslužnemu papežu Benediktu XVI.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je pogrebne slovesnosti za pokojnim papežem vodil papež. (Zaradi Frančiškove šibkosti ga je nadomestil eden od kardinalov.) Ponavadi namreč po papeževi smrti Cerkev ostane brez voditelja. Novega nato izvoli kardinalski zbor.

Pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI. se je po navedbah policije udeležilo okoli 50 tisoč ljudi, med njimi 120 kardinalov, 400 škofov in štiri tisoč duhovnikov ter številni visoki gostje. V preteklih dneh se je od zaslužnega papeža že poslovilo 200 tisoč ljudi, od tega veliko papeževih rojakov Bavarcev.

Pogreb v fotografijah:

“Umrl je 31. decembra, na dan, ko se Cerkev zahvaljuje za prejete darove v preteklem letu. Ko pojemo Te Deum,” je med prenosom na TV Slovenija spomnil komentator dr. Bogdan Dolenc.

“V tvoje roke izročam svojo dušo”

Med sveto mašo smo slišali evangelij o Jezusovi smrti in o tem, kako se je Jezus tik pred smrtjo usmilil desnega razbojnika, ker je priznal svoje grehe in se jih pokesal. (Lk 23,39-43)

Še drugi del fotografij s pogreba:

“V tvoje roke izročam svojo dušo,” je Jezus dejal na križu. Ta Jezusov stavek je po Benediktovih besedah vabilo, življenjski načrt, ki hoče oblikovati srce pastirja, dokler ne bodo v njem ista čutenja kot v Jezusu Kristusu.

Funeral-mass-of-Pope-Emeritus-Benedict-XVI-Foto-Messa-Esequiale
Zadnji pozdrav papeža Frančiška svojemu predhodniku.

Zvesti Ženinov prijatelj

Papež Benedikt se je izročal Gospodu, “tudi mi hočemo kot cerkvena skupnosti slediti njegovim stopinjam in izročiti svojega brata v Očetove roke,” je dejal Frančišek. “Božje ljudstvo, ki se je zbralo, izroča življenje njega, ki je bil njegov pastir.”

Frančišek pa je nagovor sklenil z željo: “Benedikt, zvesti Ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas!”

Otroštvo in mladost papeža Benedikta v fotografijah:

Pokopan bo v kripti Bazilike sv. Petra

Benedikt XVI. je umrl v 96. letu starosti umrl. Ležal bo v treh krstah ‒ iz lesa ciprese, iz cinka in hrasta. Zaslužni papež bo po svoji želji pokopan v kripti Bazilike svetega Petra, v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. Ta namreč zdaj leži v zgornjem delu bazilike.

Tags:
papežsmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.