Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po 50 dneh kome je bil posvečen v duhovnika

Nathanael Alberione

© Paroisse Cristo Trabajador Comodoro

Cécile Séveirac - objavljeno 12/01/23

Zgodba tega duhovnika je presegla meje Južne Amerike, segla vse do Rima in se dotaknila njegovega rojaka, ki ni nihče drug kot … papež Frančišek

Po 50 dneh kome je bil 33-letni Nathanael Alberione v Patagoniji, na jugu Argentine, 21. novembra 2022 nazadnje le posvečen v duhovnika.

Mašo je vodil škof lokalne škofije Comodoro Rivadavia, monsinjor Joaquín Gimeno Lahoz, ob navzočnosti velikega števila vernikov. Mašniško posvečenje je moralo potekati na stadionu, ker nobena krajevna cerkev ni bila dovolj velika za sprejetje vernikov, ki so si želeli Nathaela pospremiti v tem posebnem trenutku.

Novica o njegovem mašniškem posvečenju je namreč prinesla veliko veselje tamkajšnji katoliški skupnosti, ki je močno molila za Nathaelovo ozdravitev.

Aprila 2021 se je Nathanaelu zdravstveno stanje zaradi okužbe s koronavirusom nenadoma poslabšalo in kar 50 dni je bil v komi. Za lokalni radio dejal: “Beseda ‘hvala’ v takšni situaciji ni dovolj.”

Priznava, da je v svojem okrevanju moral sprva iti skozi težko fazo upora proti svoji šibkosti: “Najprej sem bil zlomljen, moral sem se znova naučiti hoditi in govoriti, nato sem si rekel, da ta situacija ni nič v primerjavi z drugimi.”

Duhovništvo ali smrt

Zgodba tega duhovnika je presegla meje Južne Amerike, segla vse do Rima in se dotaknila njegovega rojaka, ki ni nihče drug kot … papež Frančišek. Sveti oče mu je poslal pismo, v katerem ga je povabil, naj postane “duhovnik argentinskih periferij”.

“Ne pozabi na svoje korenine ali Jezusov pogled, ki te je poklical,” je v pismu zapisal Frančišek. “Prosim Božjo Mater, naj te varuje, naj skrbi zate z veliko skrbjo in ljubeznijo, in prosim, ne pozabi moliti zame,” je sklenil papež.

Nathanael priznava, da je Boga prosil za smrt, če ne bi mogel postati duhovnik – tako trdno zasidran je bil v njem duhovniški poklic. Po 50 dneh v “puščavi” je bil tako Nathanael Alberione v starosti 33 let, v starosti Kristusove smrti, končno posvečen v duhovnika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezenduhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.