Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Umrl je zaslužni papež Benedikt XVI.

BENEDYKT XVI O KAPŁAŃSTWIE

AFP/EAST NEWS

Filip Veber - objavljeno 31/12/22

Cerkev je izgubila velikega moža, branitelja in učitelja vere

V srca vernikov se je papež Benedikt XVI. zapisal kot preudaren in umirjen mož, ki je imel vedno pred očmi dobro Cerkve in je imel za osebno nalogo ohranjati zvest in nepretrgan katoliški nauk.

Kot profesor, škof, kardinal in papež je bil sodelavec Resnice in si je prizadeval, da bi mnoge privedel k Njemu, ki je Resnica. Po srcu je bil skromen in ponižen in ni nikoli iskal lastne časti, ampak najprej Božjo slavo. Kljub temu, da je v zadnjih letih njegovo zdravje hitro in občutno pešalo, je vse do konca ostal zdravega duha in bistrega uma.

Naj vas nagovori nekaj njegovih bogatih misli:

Duhovni poklic

Joseph Alois Ratzinger se je rodil na veliko soboto, 16. aprila 1927, v kraju Marktl am Inn. Krščen je bil že nekaj ur po rojstvu, z vodo, ki je bila blagoslovljena pri velikonočni vigiliji. Kot otrok je bil prisilno član Hitlerjeve mladine, a se je rad pošalil, da je pogosto “šprical” sestanke.

29. junija 1951 je bil skupaj z bratom Georgom (1924–2020) posvečen v duhovnika in se je posvetil akademskemu delu in doktoriral iz teologije sv. Avguština. Pri 31 letih (1958) so ga imenovali za profesorja. Poučeval je na več univerzah in kot teolog sodeloval na drugem vatikanskem koncilu ter odločilno pripomogel h končni obliki nekaterih najpomembnejših dokumentov.

Leta 1972 je skupaj s von Balthasarjem, de Lubacom in Kasperjem ustanovil mednarodno teološko revijo Communio, ki danes izhaja tudi v slovenščini. Med njegovimi najbolj odmevnimi deli pa sta še danes Uvod v krščanstvo in Eshatologija.

Leta 1977 so ga imenovali in posvetili za škofa. Mesec dni po posvečenju ga je papež Pavel VI. povzdignil v kardinala. Za svoje škofovsko geslo je izbral Cooperatores Veritatis (sodelavci za Resnico).

Nekaj anekdot in zanimivosti o njem, ki vas bodo presenetile:

Rimsko obdobje

Leta 1982 je bil imenovan za prefekta Kongregacije za nauk vere, kar je ostal vse do izvolitve za papeža, kljub temu da je Janezu Pavlu II. zaradi svoje starosti ponudil odstop.

V mednarodni teološki komisiji je sodeloval tudi z Božjim služabnikom prof. dr. Antonom Strletom. Kot prefekt Kongregacije za nauk vere je Ratzinger utrdil in potrdil tradicionalni katoliški nauk, zaradi česar je bil večkrat tarča kritik.

Krščanska vera ni samo stvar prepričanja, da so nekatere stvari resnične, ampak predvsem osebni odnos z Jezusom Kristusom. To je srečanje z Božjim Sinom, ki daje novo energijo celotnemu našemu obstoju. Ko vstopimo v osebni odnos z njim, Kristus razkrije našo resnično identiteto in v prijateljstvu z njim se naše življenje popolnoma izpolni.

V letih od 2002 do 2005 je bil dekan kardinalskega zbora. V tej vlogi je vodil pogreb Janeza Pavla II. in sveto mašo pred konklavom, kjer je obakrat navdušil z močnimi in prodornimi besedami ter pritegnil ljudske množice.

Papež

Ratzingerja so v starosti 78 let izvolili za papeža. Izbral si je ime Benedikt XVI. Ob izvolitvi se je zavezal za preprostega delavca v Gospodovem vinogradu. Kmalu je izdal svoj prvi papeški dokument z naslovom Deus caritas est (Bog je ljubezen). Ves čas se je vneto boril proti diktaturi relativizma in vernike vselej vodil k tradicionalnemu katoliškemu nauku.

Že kot prefekt Kongregacije za nauk vere se je zavzeto boril proti spolnim zlorabam v Cerkvi, kar je nadaljeval tudi kot papež, kljub kritikam, da ni storil dovolj. Bil je prvi papež, ki je bil dejaven na Twitterju in drugih socialnih omrežjih, Slovenci pa si ga bomo najbolj zapomnili po ustanovitvi novih škofij v Celju, Murski Soboti in Novem mestu ter da nam je “podaril” prvega mučenca, bl. Alojzija Grozdeta.

Odstop

10. februarja 2013 je ob zasedanju zbora kardinalov v govoru v latinščini napovedal svoj odstop, da bo 28. februarja zvečer nastopil čas izpraznjenega sedeža in bo naloga kardinalov, da izvolijo novega papeža. Na pepelnično sredo je daroval zadnjo javno slovesno sveto mašo, ob koncu katere je kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone izrekel kratko in ganljivo zahvalo, Baziliko sv. Petra pa je napolnil aplavz in vzklikanje vernikov. Nato se je umaknil v Castel Gandolfo, po izvolitvi papeža Frančiška pa v samostan Matere Cerkve v Vatikanu.

Ob neki priložnosti je takole nagovoril mlade:

Dragi mladi, Cerkev je odvisna od vas! Potrebuje vašo živahno vero, vašo ustvarjalno dobrodelnost in energijo vašega upanja. Vaša prisotnost obnavlja, pomlajuje in daje novo energijo Cerkvi.

Naj počiva v miru

Cerkev je z njegovo smrtjo izgubila velikega moža, branitelja in učitelja vere. Bil je med zadnjimi očividci in sodelujočimi na drugem vatikanskem koncilu in je doživel mnoge pomenljive dogodke in spremembe v svetu, a je naš pogled vztrajno usmerjal h Kristusu. Lahko smo prepričani, da imamo mogočnega priprošnjika v nebesih in morda celo cerkvenega učitelja.

Ob njegovi smrti lahko z besedami, ki jih je izrekel na pogrebu Janeza Pavla II., rečemo, da smo lahko prepričani, da nas že gleda z okna Očetove hiše in nas blagoslavlja.

Tako je odšel s tega sveta papež Benedikt XVI., rimski škof, Kristusov namestnik in Petrov naslednik, služabnik Božjih služabnikov, neutruden delavec v Gospodovem vinogradu.

Gospod, daj mu večni pokoj. In večna luč naj mu sveti.
Naj počiva v miru. Amen.

Tags:
papežsmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.