Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Po ogledu tega filma po resničnih dogodkih boste drugače gledali na begunce

RAGAZZE ABBRACCIATE IN MARE SCENA DI THE SWIMMERS DA NETFLIX

YouTube

Catholic Link - objavljeno 25/12/22

Od vojne v Siriji do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Dve sestri sta se kot begunki podali na težko potovanje, pri tem sta junaško pokazali svoja čustva in zmagovite plavalne sposobnosti. Film je posnet po resnični zgodbi

Film režiserke Sally El Hosaini je zadnje tedne eden najbolj gledanih na Netflixu in je posnet po resnični zgodbi dveh sester, Yusre in Sare Mardini. Obe sta plavalki in njun oče ju je treniral, da bi postali reprezentantki svoje države Sirije na večjih tekmovanjih.

Yusra, mlajša hči, je bolj disciplinirana in želi nastopiti na olimpijskih igrah, Sara pa je bolj sproščena, a zelo močna in odločna.

Vojna je spremenila njune načrte

Ko je izbruhnila državljanska vojna v Siriji, sta se dekleti znašli v hudih težavah, njuna prihodnost je postala negotova in polna dvomov. Situacija je bila vsak dan bolj zapletena. Neverjetno je, kako so ljudje tudi v največjih preizkušnjah poskušali ohraniti vsaj nekaj normalnosti v svojem življenju.  

Film je avtorici članka porajal mnoga vprašanja, najprej glede njenega odnosa do vojne, tudi do tiste, ki se trenutno odvija nedaleč od nas. Pomislila je na ljudi, na katere nedaleč od nas padajo bombe, medtem ko si morda prizadevajo narediti domačo nalogo za šolo. Pomislila je na ljudi, ki trpijo v kruti negotovosti in strahu za življenje svojih najbližjih.

Dve junakinji

Ti dve dekleti sta bili priča nezadržnemu zaostrovanju razmer v svoji državi. V domovini, ki sta jo imeli radi in na katero sta bili ponosni, državi, ki sta jo želeli zastopati in katere nista želeli zapustiti.

Glede na težavne razmere sta se nazadnje odločili, da bosta zapustili svojo deželo v upanju, da najdeta boljšo prihodnost, pravzaprav prihodnost, v kateri smrt prijateljev in znancev ne bo na dnevnem redu.

To je bila situacija, v kateri sta se morali odreči vsemu, kar jima je bilo pomembno, in se posloviti od družine, ne da bi vedeli, ali je to zadnjič, ko jih vidita. Nista imeli nobenih zagotovil, a sta bili tako pogumni, da sta zapustili družino in odprli vrata življenju, boljšemu življenju v Evropi.

Ko si boste ogledali film Plavalki, boste dojeli, kakšno moč sta pokazali ti dve dekleti. Ko sta se izkrcali na tujih tleh, je bilo okrog njiju na milijone rešilnih jopičev. Ti rešilni jopiči predstavljajo ljudi, ki so zbežali iz svoje dežele, iz svoje kulture in odpotovali v dežele, v katerih so pogosto nezaželeni. 

Pogum in odločnost

Močan vtis je naredila Yusra, njena moč in odločnost, ki ju je izkazala, s tem je dala zgled, da niso težke okoliščine tiste, ki določajo, kaj bomo storili, in da smo tudi v najtežjih situacijah svobodni, da iz sebe potegnemo najboljše.

Odločila se je, da gre dalje, da bo nadaljevala s treningi v situaciji, v kateri bi vsi pomislili, da tega ne bo storila. Želela je uporabiti sredstva, ki jih je imela na voljo, da bi sledila svojim sanjam in da bi s tem opogumila in navdala s ponosom tiste, ki so jo poznali.

Begunci so aktualna realnost, nad katero bi se morali zamisliti

Avtorica članka je izpostavila, da jo je film Plavalki soočil z realnostjo, ki jo obdaja v vsakdanjem življenju. Vsi, ki smo zapustili svojo domovino, smo to storili v iskanju boljše prihodnosti. Težko je pustiti za sabo družino in celotno svoje življenje.

Težko si je predstavljati situacijo tistih, ki odpotujejo, vedoč, da se nikoli ne bodo mogli vrniti, tistih, ki so izgubili vse. Kako se počuti človek, ki se vkrca na nevarno ladjo, vedoč, da ni poti nazaj? Težko si je predstavljati, kako se počutiš, če ne pripadaš nobenemu kraju, nimaš domovine in te tam, kjer si se znašel, mnogi ne marajo.

Po mnenju avtorice nam film pomaga razmišljati o situaciji mnogih ljudi in o našem odzivu do tistih, ki so izgubili vse. Ti ljudje nas potrebujejo, lahko jim pomagamo ne le z darovanjem svojega denarja in časa, ampak tudi tako, da opravljamo dela usmiljenja in jih ljubimo, kot je Jezus ljubil tujce.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.