Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bojim se zavrnitve, zato me je strah odnosov

zdenerwowany mężczyzna siedzi obok kobiety

Realstock | Shutterstock

Ilona Przeciszewska - objavljeno 10/12/22

Ali kdaj razmišljate, da bi bilo bolje prekiniti odnose z drugimi ljudmi, lažje živeti na samem in da nima smisla sklepati prijateljstev?

Želja po prekinitvi odnosov z drugimi ljudmi je lahko naš odziv na pretekle izkušnje razočaranja v odnosih s spremljajočimi težkimi čustvi: jezo, žalostjo, sramom in ponižanjem. Ker ne želimo doživljati teh za nas nevzdržnih stanj, jih bolj ali manj zavestno “lajšamo” z dejanji: z umikom iz družbe in odvračanjem od drugih.

Strah pred ločitvijo

Naše pretekle izkušnje krepijo negativne občutke. Posledično z vsako bolečo izkušnjo manj verjamemo, da lahko v zvezi uživamo, iz nje črpamo zadovoljstvo in podporo.

Nepripravljenost biti z ljudmi je lahko povezana tudi z nezmožnostjo soočanja z občutki, ki jih povzroča izguba ali ločitev. Kako doživljate začasne ločitve od bližnjih?

Paradoks osamljenosti

Stanje zapuščenosti je izjemno boleča izkušnja, ki lahko vodi do pobega v samoto in izolacijo v svet lastnih fantazij.

Prepoznate paradoks? Izogibanje odnosu v resnici izvira iz želje, da se zaščitite pred zapustitvijo. Morda težko priznate svojo željo po bližini drugih, zato jo raje zatrete z zanikanjem svojih čustev. Na žalost ste v takšni situaciji obsojeni na to, da ostanete v stanju boleče zapuščenosti.

Pomaga nam lahko zavedanje o neizogibnosti ločitve. Lahko se naučimo črpati iz tega, kar prejemamo v sedanjosti. Ali kot pravi Gabriel Garcia Marquez: “Ne jokaj, ker se je končalo. Smej se, ker se je zgodilo!”

Vzorci iz preteklosti

Način navezanosti na ljudi se oblikuje v nas že od malih nog. Pogosto izhaja iz zgodnjih izkušenj, iz odnosov z našimi skrbniki. Takrat zakodiramo določen notranji vzorec občutka povezanosti z drugimi, ki ga pozneje v življenju reproduciramo v odnosih.

V nekaterih odnosih se počutimo varne, v drugih manj. Tesnim vezem se bodisi izogibamo bodisi si močno prizadevamo zanje. Včasih se zgodi, da pred tesno vezjo pobegnemo takoj, ko se nam nekdo poskuša približati. Se prepoznate v kakšnem od teh vzorcev?

Kakšna prepričanja imate o odnosih, iz katerih izkušenj izhajajo? Pomislite, kakšni občutki stojijo v ozadju vaše odločitve po odtujitvi, ki vam preprečujejo graditi zadovoljive, varne odnose z drugimi. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.