Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 načinov uporabe Svetega pisma, ki bodo okrepili vaše duhovno življenje

BIBLE

Joseph Thomas Photography | Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 04/12/22

Predstavljamo vam kratek seznam načinov uporabe Svetega pisma, s katerimi lahko obogatite svoje duhovno življenje

Vsi smo se že kdaj vprašali, kako brati Sveto pismo, pa tudi, kako ga v večji meri vključevati v vsakdanje življenje, tako z namenom boljšega poznavanja Svetega pisma kot za poglobitev naše duhovnosti. Dve izmed teh oblik sta lectio divina in vsakodnevno branje evangelija tistega dne.

Te oblike uporabe Svetega pisma, ki jih boste lahko vključili v vsakdanje življenje, vam bodo v veliko pomoč, da se duhovno okrepite in še bolj vzljubite Božjo besedo.  

1. Molitev

Branje Svetega pisma je način molitve, ki ga ne smemo podcenjevati. Vsi imamo potrebo po molitvi in po tem, da okrepimo odnos z Gospodom. Kaj pa, če bi se pri tem pogovoru z Bogom poslužili Svetega pisma?

To, da preberemo odlomek iz Svetega pisma, ki pritegne našo pozornost, in ga uporabimo kot način molitve, o njem premišljujemo čez dan, si o njem postavljamo vprašanja, npr. kaj lahko to pomeni za naše življenje, so načini, kako lahko spodbujamo svojo biblično duhovnost.

2. Psalmi

Vedno več ljudi se navdušuje nad preučevanjem psalmov. Kako zanimivo bi bilo, če bi preučili enega na dan, se vživeli v psalm, ga raziskovali, poskušali razumeti, kaj so o njem povedali cerkveni očetje, se vprašali, katera vprašanja vzbuja v nas …

Ta praksa je spodbuda za boljše spoznavanje Svetega pisma, pa tudi spodbuda, da skozi življenje hodimo s psalmi in se učimo poti pravičnih (Ps 1), na koncu pa pridemo do hvalnice, ki jo celotno stvarstvo poje Gospodu (Ps 150).

3. Molitveni vzdihi

Lahko nas navdihujejo verzi iz Psalma 1: “Blagor človeku (…), ki se veseli Gospodove postave.” Hvalevredno bi bilo vzeti določene verze, besede ali odlomke iz Svetega pisma in jih uporabiti kot molitvene vzdihe. To so besede, ki jih izrekamo čez dan in nam pomagajo, da svoje srce obračamo k Bogu.

Nekatere redovne skupnosti uporabljajo molitvene vzdihe kot vajo, da ne izgubijo duha stalne molitve, da ohranjajo svoje srce in mišljenje osredotočeno na Gospoda.

4. Premišljevanje različnih molitev

Najpogostejši način, kako lahko uporabimo Sveto pismo, je premišljevanje skrivnosti rožnega venca, pa tudi molitev brevirja, molitev litanij, petje psalmov …

Iskanje svetopisemskih korenin v različnih molitvah, v skrivnostih rožnega venca, v žalostih Device Marije … nam bo v pomoč pri razumevanju in spodbujanju različnih del usmiljenja.

5. Sprejemanje odločitev

V trenutkih sprejemanja odločitev je dobro brati Sveto pismo in prositi Svetega Duha za pomoč ter se prepustiti vodenju Božje modrosti. Če se pri sprejemanju odločitev poslužujemo Svetega pisma, nam to daje občutek, da pri sprejemanju odločitev ali iskanju rešitev v problemski situaciji nismo prepuščeni sami sebi, ampak jih sprejemamo in iščemo skupaj z Bogom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.