Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Svetišče v Španiji, kjer je shranjenih več kot 500 podob Device Marije

Torreciudad Aragon Spain

Gastao Fiandeiro | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 17/11/22

Poleg pobožnosti do sv. Jakoba je v Španiji močno razširjena pobožnost do Device Marije

Tokrat vam predstavljamo romarsko središče Device Marije v Torreciudadu v španski Aragoniji. S tem romarskim središčem je pomembno povezan tudi ustanovitelj Opus Dei Jožefmarija Escriva.

Obiščejo ga številni romarji

Po izročilu začetki pobožnosti k Devici Mariji v Torreciudadu segajo v 11. stoletje, vendar kaj bistveno več o tem ni znanega. Podoba Device Marije izhaja iz romanike in gre za leseno skulpturo, ki vernike navdaja z občudovanjem in mirom. Gre za Devico Marijo, imenovano tudi Angelska gospa, ki ji v naročju sedi Jezus Kristus kakor na kraljevem prestolu.

Prvotna kapela naj bi se nahajala blizu reke Cinca, kamor so se zgrinjali številni romarji. Ime kraja pa je povezano z arabskim stolpom, po latinsko Turris Civitatis (mestni stolp), ki je nekoč stal na tem kraju.

TORRECIUDAD

Kljub nekoliko bolj sodobnemu času nastanka je svetišče opremljeno po navdihu velikih aragonskih cerkva, kar se najbolj opazi še posebej pri glavnem oltarju in prezbiteriju. Na glavnem oltarju so upodobljeni tudi različni prizori iz življenja Device Marije, v posebni niši, nad tabernakljem, pa je mogoče videti originalno romansko podobo Device Marije, s katero je povezan začetek pobožnosti na tem kraju. Prav tako pa je mogoče najti kip Jožefamarije Escrive iz alabastra, upodobljen je v molitveni drži.

Svetišče gosti vsakoletno srečanje organistov

Na levi strani svetišča se nahaja kapela z Najsvetejšim in posebnim križem, narejenim iz brona. Za razliko od večine križev, ta skulptura upodablja Jezusa na križu v naravni velikosti in še živega, brez prebodene strani. Poseben pečat pa svetišču daje dvoje orgel, ki iz 4072 piščali izvabljajo čudovite melodije. Vsako leto avgusta poteka posebno srečanje organistov iz različnih koncev.

Številne podobe Device Marije

Med druge znamenitosti svetišča sodi tudi upodobitev skrivnosti svetega rožnega venca, križev pot ter t. i. “veselje in žalosti sv. Jožefa”. Prav tako pa romarje pritegne serija kapel, posvečenih Devici Mariji iz Guadalupeja, Loreta in drugih krajev. Posebna zanimivost pa je gotovo zbirka več kot 500 podob Device Marije, ki prihajajo iz različnih koncev sveta in so jih v svetišče prinesli različni romarji v spomin na romanje v Torreciudad.

shutterstock_1462663058.jpg

Jožefmarija Escriva

Ko je bil mladi Jožefmarija star zgolj dve leti, so ga starši odpeljali v Marijino svetišče Torreciudad, in sicer v zahvalo za ozdravitev po težki bolezni, ki je skoraj terjala njegovo življenje.

Leta 1975 je po zaslugi in prizadevanjih Escrive vrata odprla nova, sedanja cerkev, ki jo je zasnoval arhitekt Heliodoro Dols. Vendar Jožefmarija Escriva dokončanja novega svetišča ni dočakal.

Do danes Torreciudad ostaja pomembno duhovno središče prelature Opus Dei in njihovo romarsko središče.

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.