Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Medžugorje: Pet “kamnov” za premagovanje zla

STONES

Shutterstock | javi_indy

Patricia Navas - objavljeno 27/09/22

Marijina sporočila iz Medžugorja se lahko strni v pet "kamnov" ali pristopov, s katerimi lahko dosežemo mir

Med tisoči ljudmi, ki vsako leto obiščejo Medžugorje, se mnogi vrnejo domov z nenavadno duhovno silo.

Mlada španska pevka Jaqui Lin na primer pravi, da ji je teden, ki ga je lani avgusta preživela v tem romarskem središču, spremenil življenje.

“Tisti trenutek je pomenil začetek globljega preobrata v moji veri. Zdaj eno uro na dan ali več preživim pred Najsvetejšim, vsak dan zmolim rožni venec, tudi rožni venec Božjega usmiljenja in meditiram na naključno stran Svetega pisma,” je povedala za revijo Omnes. “Poskušam upoštevati pet kamnov, ki jih Marija prosi od nas.”

Kaj to pomeni?

Pet “orožij”

Mnogi častilci Device Marije vidijo v teh “petih kamnih” strnitev Marijinih sporočil v Medžugorju.

Preberite si torej o teh petih “kamnih”, petih pristopih, “orožjih”, s katerimi se lahko borimo proti zlu, kakor jih predstavlja Jozo Zovko, frančiškan, ki aktivno širi medžugorska sporočila po svetu:

1Molitev

Marija v svojih sporočilih vedno poziva ljudi k molitvi, še posebno k molitvi rožnega venca. To je prosila tudi v svojih prikazovanjih v Fatimi in drugod.

Marija je v sporočilu medžugorskim vidcem 13. septembra 1984 dejala: “Molite za Jezusovo zmago.”

25. aprila 1987: “Vabim vas, dragi otroci, k molitvi s srcem (…). Molite, da bi vas Božji blagoslov obvaroval vsega zla, ki vam grozi. Blagoslavljam vas, dragi otroci.”

In 25. junija 1985: “Z rožnim vencem boste premagali vse ovire, ki jih Satan v teh časih želi postaviti Katoliški cerkvi.”

2Sveta evharistija

Gospa je v svojih sporočilih dejala, da je maša “najboljša in najpopolnejša od vseh molitev.” Vabi nas tudi, da se pred evharističnim obhajanjem pravočasno pripravimo na prejem milosti, nato pa na trajno češčenje Najsvetejšega.

Kot pravi sporočilo 25. januarja 1998: “Naj sveta maša ne bo navada, ampak življenje. Če vsak dan doživite sveto mašo, boste čutili potrebo po svetosti in rasli v svetosti…”

128603.jpg

3Sveto pismo

Kraljica miru vabi k branju in molitvi ob Svetem pismu, kot tudi k temu, da knjigo postavite na vidno mesto v hiši in da jo starši predstavijo svojim otrokom.

O duhovni moči, ki jo daje Beseda, Gospa razkriva skrivnost v sporočilu 3. avgusta 1984: “Dragi otroci! Razkrivam vam duhovno skrivnost: če hočete biti močnejši proti zlu, si ustvarite dejavno vest. Zato zjutraj veliko molite in si preberite besedilo iz evangelija. Zapišite si Božjo besedo v svoje srce in jo živite podnevi, posebno v preizkušnjah, in ponoči boste močnejši.”

4Post

Odpoved zlu človeka osvobaja in mu daje moč, post pa je eno glavnih “orožij” za doseganje miru, pravi Marijino sporočilo 25. januarja 2001: “Otroci moji, kdor moli, se ne boji prihodnosti, in kdor se posti, se ne boji zla. Še enkrat vam ponavljam: samo z molitvijo in postom je mogoče ustaviti tudi vojne …”

Po besedah vidcev Devica Marija tudi predlaga, da bi ob sredah in petkih hrano in pijačo nadomestili s kruhom in vodo.

5Spoved

Medžugorska sporočila vedno znova poudarjajo, da je treba odpreti srce Božjemu usmiljenju in se spovedovati.

Devica po besedah vidcev predlaga prejem zakramenta sprave enkrat na mesec in vsakič, ko se zavedamo, da smo storili hud greh. Leta 1983 je dejala: “Ko greste k spovedi, se ne pripravljajte pet minut prej, ampak ves dan; izkoristite trenutek spovedi in prosite duhovnika za praktičen nasvet za vaše duhovno življenje.”

Ena najbolj presenetljivih podob Medžugorja dolga vrsta ljudi, ki čakajo na spoved. Spoved postane posebno doživetje za številne romarje, kot tudi za Jaqui Lin, ki zagotavlja, da je tamkajšnja spoved pomenila začetek njene duhovne spreobrnitve:

“Zakrament spovedi je bil moje veliko darilo. Doživela sem osebno in edinstveno izkušnjo. Pater frančiškan me je spovedoval in to, kar sva doživela, tako on kot jaz, je bilo darilo z neba. Sveti Duh je posredoval med nama in oba sva videla Jezusov odsev v najinih očeh. Zelo jasno mi je govoril in mi dal duhovno vodstvo, kaj naj počnem od zdaj naprej. Ta trenutek je spremenil del mojega življenja in preostale dni mojega potovanja. Če njegovih besed ne bi sprejela z odprtim srcem, nič ni imelo smisla. Zato sem ga poslušala.”

Tem petim “kamnom” lahko pripišemo osebne, družinske, družbene spremembe, morda svetovni mir, kot tudi spremembe, kakršno je doživela Jaqui Lin:

“Zaljubila sem se v molitev in češčenje našega Gospoda Jezusa Kristusa. To je moj najljubši čas dneva. Govorim z njim in on mi šepeta po Svetem Duhu.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
Medžugorje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.