Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Polni smo besed, kako so mladi naša prihodnost, a ko bi jim morali prepustiti odgovornost …

shutterstock_780695101-2.jpg

antoniodiaz | Shutterstock

Marko Rijavec - objavljeno 03/09/22

Zasesti pravo mesto

Veliko časa posvetim razmisleku, kako je nastala današnja generacija mladih, tistih, ki jih imamo za lene, nesposobne in neodgovorne ljudi. Običajno ljudje za to krivijo telefone, pretirano ugodje in razvajenost, kar vse drži, a je treba vendarle priznati, da za vse hudo in slabo na svetu niso krivi samo zunanji razlogi.

Oči mi je odprl dogodek v župniji, pri katerem so bili v glavni vlogi mladi. Zgodilo se je, da je začelo veliko odraslih župljanov odkrito dvomiti v njihovo zanesljivost, ali jim je sploh dobro zaupati, tem rastočim, neodgovornim, zaupanja nevrednim mladim.

Ni mesta za mlade

In sem dojel, da se mladi res nimajo kam dati, ker v družbi sploh nimamo pravega mesta zanje, tudi v Cerkvi ne, hočem reči, mesta za njihove prve odrasle korake, za iskanja, učenja, negotovosti, tudi napake, ki so sestavni del rasti. Povsod so odveč, nihče resno ne računa nanje, nihče jim ne zaupa. In so morda zato taki, kakršni so, brez volje do življenja.

V bistvu smo hinavska družba, na ustnicah smo polni besed, kako so mladi naša prihodnost, a ko gre za to, da bi jim morali prepustiti odgovornost, se takoj “ustrašimo”, nič nočemo izpustiti iz svojih rok, ne zmoremo prepustiti svojega mesta – kako veliko je recimo služb, ki jih še vedno zasedajo ljudje, že zdavnaj zreli za upokojitev. Vse raje naredimo sami, kot da bi prepustili svoje mesto drugim, hinavsko boječ se njihovih napak, beri: dela po drugačnih, nenaših konceptih.

Tako smo postali družba sedežev, na katerih sedijo neprimerni ljudje. In tako se nekateri starši do svojih otrok vedejo kot prijatelji, ko bi jim morali kaj ukazati, in kot diktatorji in posesivneži, ko bi jih morali izpustiti iz gnezda. Mladi so samo primer, ki jasno dokazuje, kako velike težave imamo s tem, da bi v življenju zasedli pravo mesto.

Zrelost

Veliko osebne zrelosti zahteva Jezusov nauk, da se je treba v življenju znati usesti na pravo mesto, tja, kamor v resnici spadaš: “Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe” (Lk 14,8). Velika modrost je vedeti, kam se moraš usesti, kdaj se umakniti in kdaj približati, kdaj spregovoriti in kdaj umolkniti, velika modrost.

Sedeti na pravem mestu zna le, kdor se res zaveda svoje resničnosti, kdaj torej ni primeren več za mesto, na katerem je bil do zdaj, bodisi da mora napredovati bodisi da se mora umakniti nižje. Da se torej niti ne precenjuje niti podcenjuje, da je sposoben realno pogledati tako na lastne sposobnosti kot na pomanjkljivosti (med katerimi je tudi starost) in narediti prostor tistemu, ki spada vanj.

Vedeti za pravo mesto je modrost. A morda nam bo za razmislek o tem, kam v resnici spadamo, pomagal Jezusov enigmatični stavek: “Vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan” (Lk 14,11). Najboljši odnos do svojega življenja ima zato tisti, ki se nima za preveč pomembnega, za nenadomestljivega človeka.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 71, številka 34.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.