Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo je avtor te čudovite molitve k Mariji?

Saint Bernard de Clairvaux

CC/Wikimedia

Philip Kosloski - objavljeno 03/09/22

Molitev Spomni se, o Premila Devica pripisujejo kar trem svetnikom: sv. Avguštinu, sv. Janezu Zlatoustu in sv. Bernardu iz Clairvauxa

Molitev memorare (“Spomni se, o Premila Devica”) je postala stalnica v življenju mnogih katoličanov po vsem svetu in pogosto jo pripisujejo svetemu Bernardu iz Clairvauxa.

Spomni se, o premila Devica Marija, da še nikdar ni bilo slišati, da bi bila ti koga zapustila, ki je pod tvoje varstvo pribežal, tebe pomoči prosil in se tvoji priprošnji priporočal. S tem zaupanjem hitimo k tebi, o devica Devica in Mati, k tebi prihajamo in pred teboj zdihujoči grešniki klečimo. Nikar ne zavrzi, o Mati Besede, naših besed, temveč milostno nas poslušaj in usliši. Amen.

Včasih pa to molitev pripisujejo tudi sv. Avguštinu in sv. Janezu Zlatoustu.

Kdo je torej napisal Memorare?

Natančno avtorstvo te molitve je težko določiti. Zgodovinarji lahko molitev zasledijo v 15. stoletju, saj jo najdemo v veliko daljši molitvi k Devici Mariji z naslovom Ad sanctitatis tuae pedes, dulcissima Virgo Maria (Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica).

Sv. Bernard iz Clairvauxa je živel v 11. stoletju in v njegovih spisih ni nobenega dokaza, da je to molitev napisal on, čeprav je bil vnet spodbujevalec pobožnosti do Device Marije.

Zanimivo pa je, da je to molitev v 17. stoletju spodbujal nek drug Bernard. To je bil oče Claude Bernard, francoski duhovnik, ki pa ni bil razglašen za svetnika. Molitev k Devici Mariji je učil ljudi v bolnišnicah in zaporih ter bil ob tem priča številnim čudežem, ki so se zgodili na Marijino priprošnjo.

Pozneje so nekateri očeta Bernarda zamenjali s sv. Bernardom in molitev memorare začeli tiskati z avtorstvom “sv. Bernarda”.

Čeprav ni gotovo, kdo je napisal memorare, je to še vedno zelo priljubljena molitev med katoličani in je dokazano orodje številnih čudežev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Marijamolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.