Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Športnica z Downovim sindromom dosegla pomemben mejnik: Vsak lahko doseže, kar si zada

triathlonjade-instagram.jpg

Instagram I @triathlonjade

Jade Kingdom

Domitille Farret d'Astiès - objavljeno 22/08/22

Jade Kingdom je prva ženska z Downovim sindromom, ki je uradno končala sprint triatlon

Teče po asfaltu, reže vodo in zrak ter izziva številne predsodke.

Jade Kingdom je pri 35 letih prva ženska z Downovim sindromom, ki je uradno končala sprint triatlon, kar pomeni 750 metrov plavanja, 20 kilometrov kolesarjenja in pet kilometrov teka. S tem si je navdušena triatlonka prislužila zapis v svetovno znano Guinnessovo knjigo rekordov za leto 2022. Omenjeni triatlon je 7. avgusta 2021 v Londonu končala v 2 urah, 39 minutah in 55 sekundah, uradno potrdilo Guinnessove knjige rekordov pa je pred kratkim prejela iz rok njenega urednika Craiga Glendayja.

Jade je za to pustolovščino spodbudil zgled Chrisa Nikica, ameriškega triatlonca, ki ima prav tako Downov sindrom in je uspešno končal triatlon ironman. Športnica je za spletno stran Guinnessove knjige rekordov povedala: “Naletela sem na Chrisa Nikica, ko je treniral za triatlon ironman, in to je bila zame velika prelomnica. Chris živi po načelu, da moraš biti vsak dan boljši za en odstotek, in to zdaj tudi sama upoštevam v svojem vsakdanjem življenju in pri treningih.”

Za Jade je bil to dvojno zahteven izziv, saj se dotlej ni nikoli intenzivno ukvarjala s športom, pa tudi zaradi njenega zdravstvenega stanja: ima težave z dihali in hipotirozo, ki pogosto povzroča povišano telesno težo. Pod budnim očesom svojega trenerja in ob spodbudi svoje družine je začela vztrajno trenirati, dvakrat na teden je plavala, kolesarila in tekla.

View this post on Instagram

A post shared by 𝕁𝕒𝕕𝕖 𝕜𝕚𝕟𝕘𝕕𝕠𝕞 (@triathlonjade)

Poleg športnega izziva je triatlonka zbrala tudi 20.000 britanskih funtov za North Devon Hospice, ustanovo za pomoč ljudem, ki jih je prizadela smrtno nevarna bolezen. “Večja je bila vsota zbranih sredstev, bolj sem bila odločena, da mi bo uspelo,” je povedala.

In resnično ji je uspelo. Za Guinnessovo knjigo rekordov je povedala, da njen cilj presega osebni dosežek in zbiranje sredstev v človekoljubne namene: “Ta rekord sem podrla, da bi navdihnila druge, s posebnimi potrebami ali brez njih. Vsakdo lahko doseže vse, kar si zadane za cilj!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.