Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Na ramenih svojega očeta se bo povzpela na poševni stolp v Pisi in uresničila svoje sanje

TORRE DI PISA, BAMBINA SEDIA A ROTELLE,

David Tadevosian | Sasa Komlen | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 18/08/22

Osemletna Margherita Maria je na invalidskem vozičku zaradi redke bolezni. Septembra bo s pomočjo očeta uresničila svoje sanje in se povzpela na poševni stolp v Pisi

Margherita Maria z rožnatimi očali se veselo smehlja na družinskih fotografijah, objavljenih v časopisih. Zaradi redke bolezni (sindrom Arnold-Chiari tipa 2) ima paralizirane noge in je na invalidskem vozičku. Čez en mesec se bodo uresničile njene sanje – z očetom se bo povzpela na poševni stolp v Pisi.

Dekličine velike sanje

Nekega dne, ko je Margherita gledala najslavnejši poševni stolp na svetu, je prosila svojega očeta: “Se bom lahko tudi jaz povzpela na ta stolp?”

Njen oče pripoveduje: “10. aprila, na njen rojstni dan, je bila Margherita s svojimi prijateljicami na kosilu v restavraciji blizu stolpa v Pisi. Ko smo odhajali, me je prosila: ‘Se bom tudi jaz lahko nekoč povzpela na poševni stolp v Pisi?’ ‘Si tega želiš?’ sem jo vprašal. ‘To so moje sanje, očka,’ mi je rekla. Odgovoril sem ji: ‘Očka bo začel trenirati.'”

View this post on Instagram

A post shared by Storie degli Altri (@storie_degli_altri)

Pomoč gasilcev

Pred tako veliko željo očka Junio Christiano Caselli ni mogel ostati križem rok in tako je bila prva rešitev, na katero je pomislil, da bo hčerko sam nesel na vrh stolpa, kar pomeni prehoditi 297 stopnic. Potem pa mu je tašča, po poklicu zdravnica, predlagala, da se obrne na gasilce. Vedno so bili pripravljeni pomagati.

Margheritin oče dodaja, da se je organizacija te pustolovščine izkazala kot dar in blagoslov.

Margherita Maria ima tudi mlajšo sestrico Anno Chiaro, ki bo skupaj z mamo Roberto navijala zanjo, ko se bosta vzpenjala na stolp.

V kratkem času so se mnogi ponudili, da bi podprli ta majhen, a zelo lep podvig očeta in hčerke, zdaj pa se je pridružila celotna mestna skupnost (prvi med njimi župan) in dogodek je prerasel v praznovanje.

“S sodelovanjem izginejo ovire”

“Tudi veliko arhitekturno oviro lahko premagamo s pripravljenostjo, vztrajnostjo, trudom, učenjem, treningom in s pomočjo drugih ljudi, s sodelovanjem premagamo ovire. To je pomembno sporočilo pri soočanju z različnimi ovirami.”

Tako bo 7. septembra pogumni očka v spremstvu gasilcev svojo prvorojenko v nahrbtniku nesel na stolp.

Zakaj ravno 7. septembra?

Na predvečer obletnice poroke staršev

“Ta datum smo izbrali zato, ker je predvečer obletnice najine poroke (poročila sva se 8. septembra, na praznik Marijinega rojstva), želimo pa si, da postane 7. september simbolični datum za poševni stolp v Pisi. Želimo si, da bi se vsakega sedmega v mesecu tudi druge invalidne osebe povzpele na stolp in od zgoraj občudovale Trg čudes in celotno mesto. To bi bil lep znak pozornosti in močno sporočilo za eno največjih italijanskih znamenitosti na svetu.”

TORRE DI PISA

“Margherita se ni rodila takšna po naključju, to je del določenega načrta”

Margherita že nestrpno pričakuje ta nepozabni dan, rada se igra, zabava, se ukvarja s sabljanjem in to poletje se je kot prva invalidna deklica udeležila taborov Univerzitetnega športnega centra v Pisi, na katerih sodeluje več kot 250 otrok.

“Margherita se ni rodila takšna po naključju, ampak je to del določenega načrta, pri katerem želimo sodelovati in tako prispevati, da bo njeno življenje izpolnjeno.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
invalidnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.