Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj reči osebi, ki zboli za rakom

web3-man-woman-couple-cancer-shutterstock.jpg

Photographee.eu /Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 16/08/22

Govoriti o bolezni ni lahko, vendar so nekatere besede in geste lahko zelo pomembne pri zdravljenju

Kako lahko stojimo ob strani ljubljeni osebi z rakom? Žal ne obstaja nek čudežni stavek, ki bi lahko prinesel olajšanje ali tolažbo.

V resnici osebe, ki imajo dolge govore o trpljenju bolnikov, lahko povzročijo nasprotni učinek od želenega in na splošno ne nudijo nikakršne tolažbe.

V prvi vrsti moramo ostati ponižni, ko se soočamo s tako pretresljivo novico, in se izogibati nekaterim besedam, medtem ko so druge preproste besede lahko v pomoč. Tukaj je nekaj nasvetov.

1. Česa NE reči

  • “Vem, kako se zdaj počutiš.”

Če nimate (ali niste imeli) raka, si ne morete predstavljati, kako se počuti oseba s to diagnozo. Če pogovor začnete na tak način, se bo bolna oseba zelo verjetno razjezila ali se bo čutila prizadeto.

Najbolje je, da ji poveste, da si lahko samo predstavljate, kako se počutijo. S tem priznavate, da je situacija, s katero se sooča, težka, in se ne pretvarjate, da je kakorkoli drugače.

  • “Prepričan sem, da bo vse v redu.”

Ne veste, ali bo vse v redu. To izjavo si lahko razlagamo kot poskus zmanjševanja težkih čustev, s katerimi se ljudje z rakom vsakodnevno soočajo. Oseba bo mislila, da skušate banalizirati njen položaj in občutke.

  • “Poznam nekoga, ki …”

Pot vsakega bolnika je drugačna, zato se je treba izogibati primerjavam. Razkrivanje primerov drugih ljudi preprosto ne pomaga.

  • “Moral bi upoštevati moj nasvet.”

Ne svetujte, če niste onkolog ali če vas oseba za to ne prosi. Prav tako se izogibajte osebnim vprašanjem, ki bi bolnika silila v podoživljanje bolečine in težkih spominov na diagnozo in zdravljenje. Bolnik se nerad vrača k najtežjim trenutkom in lahko doživlja napade panike.

  • “To je del Božjega načrta zate.”

Takšna izjava namiguje, da se je Bog odločil kaznovati osebo z boleznijo. Ni vsakdo sposoben videti mističnega pomena trpljenja. Nekaterim ljudem s posebnim verskim prepričanjem so te besede lahko v tolažbo, za mnoge druge pa so lahko demoralizirajoče in razdražljive.

2. Kaj reči, da bi pomagali

Rak povzroča izolacijo. Najboljša stvar, ki jo lahko storite, ko trpi nekdo, ki ga imate radi, je, da mu s ponižnostjo in nežnostjo poveste, da ste tu zanj. Ne gre za to, da bi osebo poskušali pomiriti v zvezi s prihodnostjo, ampak ji na ta način le sporočite, da ste z njo, da ji stojite ob strani. Tukaj je nekaj besed, ki vam lahko pri tem pomagajo:

  • “Tukaj sem zate.”

Bolnik se vsak dan sprašuje, kako se bodo njegovi bližnji spopadli z njegovo boleznijo. Zavedanje, da so vedno tam in prisotni, mu je v veliko tolažbo.

  • “Rad te imam.”

Ko vam ne pride na misel nič drugega, te tri besede lahko delajo čudeže! Predvsem zato, ker če spremljate osebo v težkih trenutkih, to resnično mislite resno!

  • “Če si boš zaželel pogovora, sem tukaj. Poslušam te.”

Prisotnost osebe, ki želi prisluhniti bolniku, je ključnega pomena. Bolniki z rakom doživljajo številna ekstremna čustva, s katerimi se je treba spoprijeti.

Hkrati poskusite pomagati svoji ljubljeni osebi, da ne bo verjela, da je njeno življenje namenjeno le temu, da je zbolela za rakom. V pogovoru se je treba osredotočiti na stvari, ki niso povezane z boleznijo.

  • “Kaj lahko storim zate?”

Soočanje s telesnimi simptomi in pogostimi obiski pri zdravniku je lahko zelo težko. Če želite pomagati svojemu bližnjemu, mu ponudite pomoč pri vsakodnevnih opravilih. Bodite natančni in ukrepajte! Pospravljanje hiše, kuhanje čaja, pobiranje otrok iz šole … Vaša pomoč lahko za bolnika predstavlja veliko olajšanje!

  • “Si že slišal za …”

Seveda rak ni šala. Vendar je za bolnega človeka dobro, če občasno sliši kaj preprostega, smešnega in veselega.

Rak ni izziv le za bolnike, temveč tudi za njihovo okolico. Govoriti o bolezni ni lahko, vendar so nekatere besede in geste lahko zelo pomembne v tem boju.

Ne pozabite: ko nekdo trpi telesno in duševno, so pogosto bistvene tako preproste geste, kot sta nasmeh ali ponujena rama za oporo. Oseba, ki ji jih podarite, začuti globoko povezanost, ki jo izražajo.

Ta povezava jih varuje pred breznom strahu, tesnobe in praznine. Gre za vrsto podpore, ki bolniku pomaga, da se bori proti bolezni ali se mirneje sooči z bližajočo se smrtjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosirak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.