Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Popoldanski počitek brez slabe vesti

NAP,ASLEEP,SLEEPING

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 22/04/20

Če iščete utemeljen razlog za popoldanski počitek, vam je lahko v pomoč veliko študij

Ko se dan preveša v drugo polovico, smo nemalokrat že pošteno utrujeni. Sploh če ponoči nismo dobro spali. Zato je priporočljivo, da se tudi podnevi malo ustavimo in napolnimo baterije.

Več študij je pokazalo številne pozitivne učinke kratkega dremeža podnevi. Kratek spanec nas naredi srečnejše in bolj zdrave iz naslednjih razlogov:


NEWBORN

Preberite še:
Ko ne morete (za)spati, zmolite molitev svetega Avguština

Popoldanski počitek izboljša spomin

V študiji so udeležence prosili, naj si zapomnijo določen niz besed in besednih parov. Po določenem času so eni skupini dovolili počitek, medtem ko je druga skupina ta čas gledala neki video. Pozneje so bili udeleženci obeh skupin naprošeni, naj se spomnijo besed. Skupina, ki si je privoščila kratek dremež, se je spomnila besed in besednih zvez kar petkrat hitreje kot druga skupina.

Je protiutež slabemu spancu ponoči

Študija kaže, da je naše telo po 30-minutnem dremežu veliko manj obremenjeno. Slab nočni spanec slabi imunski sistem in povečuje raven stresa. Pri udeležencih v študiji, ki so po slabo prespani noči podnevi pol ure počivali, ni bilo zaznati povišane ravni hormonov, prav tako niso imeli drugih negativnih sprememb v primerjavi s prejšnjim dnem. Pri udeležencih, ki si niso privoščili dnevnega počitka, pa je bilo zaznati večje odklone v hormonskem delovanju.


SLEEPING

Preberite še:
5 nasvetov za boljši spanec

Pomaga pri vzdrževanju in izgubljanju telesne teže

Če ne spimo dovolj, smo ponavadi bolj lačni in podvrženi stresu. Ker smo bolj lačni, posledično več jemo in predvsem v takih trenutkih posegamo tudi po hrani, ki ni najboljša izbira. Kratek dnevni spanec vam bo pomagal sprejeti boljše odločitve, ki ne bodo toliko temeljile na izčrpanosti in lakoti.

Bolje se boste počutili

Videti je kot resertiranje in ponastavitev, ki jo dobite s kratkim počitkom: spat greste razočarani in se zbudite boljše volje. Z dremežem je to dosegljivo prej, kot da bi morali čakati na večer in imeli s tem uničen cel dan.

Prvih nekaj minut prebujanja iz kratkega dremeža je za večino malce manj prijetnih in spominja na težavno jutranje vstajanje, a po nekaj minutah svet postane nov kraj.
Preberite še:
Osemurni spanec vam lahko reši življenje

V tem obdobju moj obred po dremežu vključuje kozarec ledenega čaja, s katerim pozdravim popoldanske ure, ki so še pred menoj. Pozimi sem pila skodelico čaja. In res, po nekaj požirkih čaja sem prebujena in pripravljena na vse, kar me v dnevu še čaka.

Če lahko s samo 30-minutnim dnevnim dremežem postanete manj žalostni, utrujeni, manj obremenjeni, izboljšate spomin in si povrnete nekaj hormonskega ravnovesja po slabem nočnem spanju, je to popoldansko polnjenje baterij morda prav tisto, kar potrebujete za lepši dan!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


ALEŠ ČERIN

Preberite še:
Kako sem si v času bolezni uredil življenje v bolniški sobi
Preberite še:
Ko skupaj na kmetiji živijo kar štiri generacije, ni prostora za zamere in škodoželjnost
Preberite še:
Prisluhnite “molitvi” štirih velikih glasbenikov

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.