Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dvomljivec, ki je bil po branju Psalma 91 čudežno obvarovan smrti

shutterstock_563454274.jpg

Shutterstock

Marija Krebelj - objavljeno 12/06/22

Ko ga je bilo strah, je bral Psalm 91 in v njem vedno našel tolažbo

Čeprav Steve Simms ni bil kristjan, je verjel v Boga. Lepote stvarstva si ni mogel razložiti drugače, kot da se za čudesi narave skriva Stvarnik.

Leta 1967 je pri 21 letih vstopil v ameriško vojsko. Ob izhodu dvorane, kjer so se javljali bodoči vojaki, je bila stojnica z drobnimi knjigami. Tam mu je neki moški ponudil izvod Nove zaveze s Psalmi in Pregovori. Novopečeni vojak se knjižice ni branil.

Zatekal se je k branju Psalma 91

Po nekajmesečnem usposabljanju se je lahko pred odhodom v Vietnam za nekaj dni vrnil domov. Mati njegovega najboljšega prijatelja mu je med obiskom predstavila Psalm 91, ki govori o tem, kako Bog varuje tiste, ki se zatekajo k njemu. Ne morejo jim škodovati niti vojne vihre. Steve ga je velikokrat prebiral in tolažilne besede so preganjale strahove, ki so se pred soočanjem z vojno nabirali v njem.

Vedel je, da bo priča težkim dogodkom. Kot vojak je nosil knjižico v nepremočljivi vrečki v prsnem žepu vojaških oblačil. Ko ga je bilo strah, je bral omenjeni psalm in v njem vedno našel tolažbo.

Zaseda in misel na smrt

Na začetku januarja 1968 je moral skupaj s svojim bataljonom varovati cesto, ki je južni Vietnam povezovala z glavnim mestom Hanojem. Proti koncu meseca je dobil nekega večera prek radia od patrulje sporočilo, da se jim po cesti bliža množica vietnamskih vojakov. Bilo jih je veliko več, kot so jih pričakovali. Kljub premoči nasprotnikov Američani niso dobili okrepitve. 30. januarja 1968 je namreč vietnamska vojska izvedla ofenzivo, v kateri je napadla čez sto okupiranih mest.

Naslednje jutro je Steve s patruljo odšel nadzirat območje. Prebijali so se skozi gosto džunglo in prišli do čistine, na kateri so opazili bodečo žico. Ko so stopali čeznjo, je džungla nenadoma zažarela od eksplozij.

Padli so v zasedo in Steve je bil prepričan, da bo umrl. Streljal je, v njegovi neposredni bližini pa je eksplodiralo več granat, ki bi ga morale po vseh naravnih zakonitostih ubiti. Okrog njega so leteli šrapneli in blato, njega pa se ni nič dotaknilo.

Tedaj je pomislil, da se dobesedno uresničuje Psalm 91: “Ne boš se bal nočne strahote, ne puščice, ki leti podnevi … Zakaj svojim angelom bo zate zapovedal, naj te varujejo na vseh tvojih potih.” (Ps 91,5;11)

Spoznanje, da je Sveto pismo resnično

Bil je priča čudežu. Vsi iz njegove patrulje so preživeli in so zasledovali umikajoče se nasprotnike.

Steve še danes težko zadržuje solze, ko pomisli na ubitega vietnamskega mladeniča, ki je bil star le kakšnih 15 let, v denarnici pa je nosil fotografijo svoje matere in sestre, ki ne bosta nikoli izvedeli, kaj se mu je zgodilo.

Ker je bil tako čudežno obvarovan smrti, je Steve sprevidel, da mora biti tudi preostalo Sveto pismo resnično, če se je že Psalm 91 tako dobesedno izpolnil. Ob branju Biblije se je učil, kako ljubiti sovražnike, in odkril je svoje grehe. Skušal je živeti po desetih Božjih zapovedih in svoje življenje naravnati po Božji besedi.

Še danes je hvaležen človeku, ki je svoj čas podaril za deljenje knjižic vojaškim nabornikom, in tistim, ki so plačali za njihovo tiskanje, kot je omenil v pričevanju na internetni strani svetopisemske založbe Gideon.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat.

Tags:
pričevanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.