Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po depresiji in motnjah hranjenja je sama preveslala ocean in podrla rekord

Victoria Evans po przepłynięciu Atlantyku

BackGrid UK/East News

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 06/06/22

Victoria Evans je preveslala Atlantski ocean v rekordnem času: ekspedicija ji je vzela 40 dni in 19 ur. Na odpravo se je pripravljala štiri leta

Za svoje potovanje je Victoria že prejela certifikat Guinnessove knjige rekordov za najhitrejšo žensko na svetu, ki je sama preplula ocean. Trenutni Guinnessov rekord za ta naslov je 49 dni, 7 ur in 15 minut.

Ko je prispela na kopno, je izjavila: “Konec samostojne odprave je več kot samo potovanje. Je tudi izziv, kako uvajati pozitivne spremembe v vsakdanje življenje.”

Osamljena sredi Atlantika

Da bi dosegla svoj cilj, je 35-letnica za seboj pustila službo in dom. Soočiti se je morala z visokimi valovi v višini hiš, s temnimi nočmi, nevihtami in vročino. Samostojno se je spopadala z različnimi popravili. Veslala je od 12 do 14 ur na dan, spala po šest ur in pokurila po 5.000 kalorij. Preostali čas je izkoristila za druga potrebna opravila, kot so kuhanje, čiščenje in vzdrževanje čolna.

Viktorijina avantura s športom se je začela pred kratkim. Kot najstnica ni bila prav športen tip, borila se je z depresijo in motnjami hranjenja. Svojo novo strast je odkrila šele s selitvijo v Švico, kjer je skupaj z drugimi ženskami začela hoditi v hribe, teči in kolesariti.

Na samotno potovanje se je pripravljala štiri leta, ne le fizično, temveč tudi psihično. Strokovnjaki so ji pomagali spremljati njen ritem spanja in določiti ritem njenega telesa in ji svetovali, koliko časa potrebuje za počitek in regeneracijo telesa.

Victoria priznava, da se je zaradi potovanja čez Atlantik notranje okrepila. Bolj zaupa sama vase.

Seveda je imela tudi skrbi. Najbolj jo je skrbelo čiščenje spodnjega dela čolna, zaradi česar je morala iti v vodo na območjih, ki je globina tudi 5.000 metrov. Na krovu je imela pripravljen rešilni splav in padalo, če bi neugodne vremenske razmere čoln obrnile v napačno smer, kot tudi naprave, s katerimi bi lahko poklicala na pomoč.

Moč žensk v športu

Svoj izziv je Victoria združila z zbiranjem sredstev za organizacijo Women In Sport (Ženske v športu), ki pomaga pri ozaveščanju deklet in žensk o telesni dejavnosti ter v boju proti neenaki obravnavi v športu.

“Victorijine bitke v Atlantiku predstavljajo bitke, s katerimi se dekleta in ženske borijo vsak dan, da bi se znebile stereotipov,” pravi Stephanie Holborn, direktorica organizacije. “Ženske so tako sposobne v športu,” pravi Victoria. “To se močno izboljšuje, vendar se zdi, da se ženske še vedno podcenjuje.”

“S to izkušnjo želim sporočiti še posebej ženskam in dekletom, da so lahko zmožne popolnoma vsega, kar si zadajo,” dodaja. Njen izziv pa je tudi sporočilo športni industriji, da je čas, da se spremeni zastarelo stališče, da je ženski šport nekaj manj zanimivega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezendepresijašport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.