Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vonj novorojenčka vpliva na mlado mamico

BABY

BAZA Production | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 06/06/22

Raziskave kažejo, da novorojenčki oddajajo vonj, zaradi katerega ženske postanejo bolj napadalne, moški pa manj

Pred dnevi sem našla nekaj zanimivih iztočnic za premislek o odnosu med novorojenčki in starši, ki ga posredujejo dražljaji, povezani z vonjem.

Leta 2015 je skupina izraelskih raziskovalcev z Weizmannovega znanstvenega inštituta objavila izsledke raziskave o sociokemičnih znamenjih v človekovem vedenju, v katerih so prepoznali molekulo, ki je značilna za vonj novorojenčkov: heksadekanal (HEX). Tema je bila marca 2022 podrobneje pojasnjena v italijanski reviji Focus in v tem prispevku sledim njihovemu opisu.

Značilen vonj dojenčkov v prvih šestih tednih življenja

Novorojenčki oddajajo značilen vonj, ki ga ohranijo prvih šest tednov življenja zaradi navzočnosti različnih molekul, med katerimi nekatere izvirajo iz plodovnice in verniksa, belkaste snovi, ki med nosečnostjo prekriva plod in ščiti njegovo kožo.

Tudi če otroka očistimo in umijemo takoj, ko pride na svet, pojasnjuje zapis v reviji Focus, sledovi te snovi ostanejo na koži in laseh.

Raziskava

Raziskovalci so beležili vtise in podatke s funkcionalno magnetno resonanco pri prostovoljcih obeh spolov, ki so vonjali olje z molekulo HEX, in jih primerjali s kontrolno skupino, ki je vonjala enako olje brez dodatkov.

Preverjanje stopnje napadalnosti

Vse udeležence so nato prosili, naj z glasnimi zvoki prestrašijo druge udeležence, da bi preverili raven njihove napadalnosti. Moški, ki so vdihavali HEX, so povzročali manj “hrupa” kot tisti, ki so vdihavali samo olje, pri ženskah pa se je zgodilo ravno obratno.

Zmanjšanje napadalnosti pri moških

Kako pojasniti ta rezultat?

Znanstveniki so svojo hipotezo osredinili na dogajanje v živalskem svetu, kjer je napadalnost samcev pogosto usmerjena proti novorojenčkom, medtem ko matere naredijo vse, da bi jih zaščitile pred nevarnostjo.

shutterstock_1173203101.jpg

Povečanje napadalnosti pri ženskah

Različen odziv na HEX pri obeh spolih bi se torej lahko nanašal na potrebo po povečanju možnosti za preživetje mladičev: zaradi vonja očetje postanejo manj napadalni, matere pa bolj bojevite, da bi zaščitile življenje svojih potomcev.

Raziskava je prav tako pokazala, da možgani to molekulo zaznajo tudi v odsotnosti čutilnih čebulic; to bi poudarilo pomen te molekule z namenom preživetja.

V članku, v katerem so raziskava in njeni rezultati pojasnjeni v bolj tehničnih podrobnostih, avtorji priznavajo, da so za potrditev teh ugotovitev, predvsem domnevne povezave z vzgojo otrok, potrebne dodatne raziskave. Čeprav se dokazi zdijo dovolj trdni, “jih je treba še preveriti s preizkusi”, pišejo avtorji, poleg tega pa so lahko poleg HEX vpletene tudi druge kemikalije, zato “prihodnje testiranje dodatnih potencialnih ligandov ostaja pomembno vprašanje”.

Vpliv vonja novorojenčkov na matere

Druge raziskave so se natančneje osredinile na učinek, ki ga vonj novorojenčkov povzroča pri materah, z domnevo, da lahko spodbuja vezja užitka na podoben način kot droge.

Pri preučevanju te domneve so merili možgansko dejavnost 30 žensk, med katerimi je bilo 15 novopečenih mamic, medtem ko so vdihavale vonj, kemično pridobljen iz oblačil novorojenčkov. Seveda je možganska dejavnost pri vseh udeleženkah pokazala spodbujena področja užitka. V skladu s predstavo, da je ta kemikalija pomembna za ženske z dojenčki, pa je bila aktivacija večja pri tistih, ki so rodile pred kratkim.

Pomen vonjev

Na splošno telesni vonj vidimo v negativni luči, in običajno naredimo vse, kar je v naši moči, ter vsak dan porabimo veliko denarja, da bi ga prikrili ali odpravili.

Toda zgoraj omenjene raziskave kažejo, da so lahko vonjave, vsaj v odnosu med starši (predvsem materami) in novorojenčki, enako pomembne kot vidni in slušni dražljaji, ki jim pogosto dajemo večjo prednost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.