Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Blagoslov avtomobilov in voznikov pri Mariji Zvezdi

IMG_20220605_113538.jpg

Anja Rajter

Anja Rajter - objavljeno 05/06/22

Na binkoštno nedeljo so v župniji Nova Štifta pri Gornjem Gradu že tradicionalno pripravili tudi blagoslov avtomobilov in voznikov

Prvo “žegnanje” avtomobilov na binkošti so pri Mariji Zvezdi organizirali že okrog leta 1980. V tistem času še ni bilo veliko avtomobilov in voznikov, a so šoferji že takrat od blizu in daleč pripeljali svoje jeklene konjičke. No, seveda … če je bil pravi dan za par/nepar. 😊

V več kot 40-letni tradiciji se je, kot vsem, zgodil tudi koronačas. Župnik Alojz Ternar pa je avtomobile vseeno požegnal. Prosil je le, naj na socialnih omrežjih ne delamo preveč reklame, da ne bo treba šteti omejitve vernikov v cerkvi. In res je Bog poskrbel tudi za to.

Priznati moramo, da k temu blagoslovu ne pripeljejo samo novih in sijočih avtomobilov, ampak tudi vozila starejših letnikov. Za nove je vsekakor dobro, da jih požegnamo. Pri starih pa (vsaj takih, ki jih sami vozimo,) imamo včasih občutek, da jih samo blagoslov skupaj drži.

Žegen vozil in voznikov pa ni edini podoben, ki se dogaja pri Mariji Zvezdi. Drugo nedeljo v avgustu se veselimo blagoslova starodobnih vozil in njihovih lastnikov. Vsako leto je na parkirišču prava paša za oči: obnovljeni motorji, fički, hrošči, stoenke, katrce, žabe in mnogi drugi, katerih imen v redakciji sploh ne poznamo.

V fotogaleriji si lahko ogledate fotografije z blagoslova, na katerega se je pripeljalo prek 50 konjičkov in voznikov.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.