Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 31. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Množica motoristov po dveh letih spet na blagoslovu v Mirni Peči

DSC_0019.jpg

Urška Kolenc | Aleteia

Urška Kolenc - objavljeno 18/04/22

V Mirni Peči 24. srečanje in blagoslov motoristov

Mirna Peč je bila na velikonočni ponedeljek zopet v znamenju motoristov in ljubiteljev jeklenih konjičkov na dveh kolesih. Na 24. vseslovenskem blagoslovu motorjev in motoristov se je zbralo več tisoč motoristov z vseh koncev Slovenije, po oceni organizatorja, sekcije Motoklub Avto moto društva Trebnje, rekordnih 17.000.

“S komerkoli govorim, vsi pravijo: končno smo spet dočakali srečanje v Mirni Peči. Zdi se mi, da je dve leti nekaj resnično manjkalo. Vsaka misel, da zaradi covida ta zgodba ne bi bila izpeljana, bi bila katastrofalna za počutje in naše prijateljstvo, ki je med motoristi neizmerno,” je povedal Leopold Pungerčar, eden glavnih organizatorjev priljubljenega motorističnega shoda.

Blagoslov pritegne tudi tiste voznike jeklenih konjičkov na dveh kolesih, ki so sicer od Cerkve oddaljeni. “Prepričan sem, da si tudi tisti, ki ne verjame v Boga, v podzavesti misli: majčkeno mi pa bo pomagal.”

V živo po dveh letih

Leta 2019 se je v Mirni Peči zbralo rekordnih 15.000 motoristov, pretekli dve leti pa je blagoslov motoristov zaradi epidemije koronavirusa potekal na daljavo.

“Dvakrat smo organizirali virtualni blagoslov z domačim župnikom Janezom Rihtaršičem in prek Facebooka blagoslov ponesli v domove motoristov, prijateljev. Posnetek si je ogledalo več kot 100 tisoč ljudi. Toda to ni isto. Prava stvar je, ko se vidimo tukaj, se pozdravimo in si sežemo v roke. Ni boljšega prijatelja drug drugemu, kot je motorist motoristu.”

Blagoslov z dolgoletno tradicijo

Zgodba o motorističnem blagoslovu v Mirni Peči, ki je po vsakoletni številčni udeležbi prerasel v vseslovenskega, se je pred več kot dvema desetletjema začela s takratnim mirnopeškim župnikom Janezom Šimencem.

“Spomnim se, da mi je nekdo od sosedov pred 24 leti namignil, da je takratni novi župnik v Mirni Peči motorist. Živiva v isti ulici in domov se vozim mimo župnišča. Kmalu po tem sem pri župnišču videl odprta garažna vrata in zraven možakarja, ki je čepel ob motorju in nekaj šravfal. Rekel sem si, da je zdaj pravi trenutek, da spoznam župnika. Od takrat sva prijatelja, oba sva aktivna v Zvezi moto klubov Slovenije, sin si ga je izbral za birmanskega botra,” spomine obuja Pungerčar.

“Znamenje prošnje”

Janez Šimenc, pobudnik mirnopeškega blagoslova motoristov, ki traja že 24 let, sedaj župnik v Kranjski Gori, je o pomenu blagoslova povedal:

“Blagoslov je nekaj, kar poznajo vsa verstva, ne samo krščanstvo, in je znamenje prošnje človeka, po eni strani za dobrine, ki jih želi, pa obenem tudi zaupanje, da Bog to daje. Blagoslov ima moč sam po sebi toliko, kolikor človek z njim sodeluje – se pravi, to ni neka magija. Kot se nas tudi molitev in Božja beseda dotakneta, tako se človek z blagoslovom v sebi spreminja, obuja vse dobre občutke, želje, zaupanje, pogled na svet se polepša in potem človek tudi lepše ravna.”

Zupnika-Janez-Simenc-in-Janez-Rihtarsic.jpg
Na levi župnik Janez Šimenc, na desni župnik Janez Rihtaršič, ki je opravil blagoslov

“Blagoslov motoristov je iz tistih začetkov v bolj družinskem – klubskem krogu postal vseslovensko obhajanje. Vesel sem predvsem tega, da ni vse odvisno od mene – dal sem idejo in tudi ko sem šel na drugo službeno mesto, so fantje srečanje peljali naprej in pripeljali do sem.”

Previdno in strpno na cesti

Na začetku nove motoristične sezone Leopold Pungerčar vsem motoristom polaga na srce: “Naj nesreča na cesti ne dokonča tistega, kar ni opravil covid. Če smo preživeli dve zapleteni leti covidne situacije, na kar nismo imeli vpliva, imamo pa vpliv, da po cesti vozimo varno, smo strpni, sami sebe ne spravljamo v nesrečo in ne nazadnje da z nespametnimi dejanji v nesrečo ne spravljamo drugih udeležencev v prometu.”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.