Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Lastnost, ki je temelj uspešnega odnosa

shutterstock_1194926587.jpg

Zoran Zeremski | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 23/04/22

Pasti seznamov lastnosti "idealnega moškega"

Verjetno ste že kdaj sestavili seznam lastnosti svojega “idealnega moškega”. Verjetno je bilo na njem zapisano: iznajdljiv, zvest, čustveno zrel, pameten, skrben …

Čeprav so naštete lastnosti pomembne, saj nam bolj ali manj povedo, koga iščemo, pogosto ne zagotavljajo uspeha v odnosu. Med drugim zato, ker izrazi, kot so pameten, skrben in iznajdljiv, niso enoznačni.

Pomislite, kaj pomeni, da je nekdo skrben. Je to nekdo, ki ga zanima vaše počutje in vam čez dan pošilja spodbudna sporočila? Ali pa je to morda nekdo, ki ga zanimajo bolj tehnične stvari, s katerimi se vi ne želite ukvarjati, kot recimo, da ima vaš avto vedno polno posodo za gorivo in dela brezhibno? Ali pa vam morda pomeni nekaj povsem tretjega?

Lastnosti na vašem seznamu so (ali bi morale biti) bolj povezane z življenjskim slogom, ki ga želite imeti, in jih je zato težko obravnavati kot kazalnike uspeha v razmerju. Kljub temu obstajajo značajske lastnosti, ki lahko vplivajo na to, ali bo razmerje uspešno ali ne.

Lastnost, ki je temeljna za izgradnjo zaupanja

Ena od teh lastnosti je prijaznost, ki je temelj zaupanja.

Prijaznost nima nič skupnega z ustrežljivostjo. Nasprotno, moškemu lahko zaupate, ker mu je mar za vaše zadeve ravno tako kot za svoje. To lastnost je odlično opredelil klinični psiholog Henry Cloud v knjigi Integriteta. Čeprav tam opisuje poslovni odnos, je primer mogoče uporabiti tudi za razmerje v paru:

“To je več kot zmagovalni pristop, pri katerem bo nekdo do vas pozoren, dokler mu to koristi. (…) To pomeni, da vam ni treba ves čas ‘paziti’ na to osebo, saj bo pozorna na to, kaj je za vas dobro in kaj ne.”

Ta odnos zagotavlja, da boste, ko se pojavi problem, vedeli, da bo ta moški poskrbel za vaša zanimanja in potrebe, kot da bi bile njegove. Tudi ko mu ni treba. Tako razumljena prijaznost je povezana tudi z velikodušnostjo in empatijo. V določeni situaciji ne bo opazil le vas in vaših občutkov, temveč si želi tudi poiskati rešitev, ki bo dobra za vas.

To prav tako nima nič opraviti s požrtvovalnostjo. Takšna oseba se ne žrtvuje za vaše dobro. Lahko vidi vaše potrebe in ponudi svoj čas, energijo in podporo. Skrbi za vas, vendar se ne žrtvuje, saj tega ne počne zase.

Nasprotje takšni prijaznosti je prijaznost kot “valuta v odnosu”. Tak moški skrbi za vas, dokler je tudi njemu dobro. Dolgoročno vas odnos s takšno osebo izčrpa, saj morate nenehno paziti na svoje interese.

Teorija zrcala

Dobro se je spomniti na teorijo zrcala, ki pravi, da privlačimo sebi podobne ljudi.

Če nimate te vrste prijaznosti, boste bolj verjetno naleteli na moške, za katere je prijaznost valuta razmerja. Tudi oni lahko skrbijo za vas, vendar bodo to počeli, dokler bodo od tega tudi sami imeli kaj koristi. Če ste nagnjeni k žrtvovanju in vam je težko postavljati meje, pa se lahko zgodi, da naletite na moškega, ki vas bo želel le izkoristiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.