Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Svaku je daroval ledvico in mu rešil življenje

TRANSPLANT

Cortesía

Pilar Velilla Flores - objavljeno 17/04/22

Javier Pacheco je star 37 let. Sodeloval je pri presaditvi svoje ledvice, ki jo je daroval sestrinemu možu Borji. Oba sta se skozi to veliko naučila: prvi pomena velikodušnosti in drugi sposobnosti sprejemanja pomoči

Verjetno si nihče ne bi misli, da je španski vplivnež Javier v resnici zelo nezaupljiv in da ga je strašno strah igel. Kljub temu ni okleval, ko je bilo treba svaku darovati ledvico, da ta ne bi končal na dializi.

Njegova sestra Isa, žena bolnega svaka, se je že ponudila kot darovalka, vendar se je pri preizkusu izkazalo, da ni kompatibilna. Javier je vedno težko prenašal trpljenje drugih in to ga je spodbudilo, da se tudi sam ponudi kot živi darovalec in naredi eno najbolj altruističnih dejanj, kar jih poznamo. V njegovem primeru toliko bolj, ker niti ne gre za krvnega člana družine.

Javier prihaja iz Barcelone in je tretji od štirih sorojencev. Po poklicu je svetovalec v komuniciranju in ves čas na preži za nove poslovne izzive. Je tudi vplivnež z več kot 28.800 sledilci na Instagramu. Svoje občinstvo razveseljuje s pesmimi ob zvokih kitare ali monologi z dobro vsebino.

Bistveno je, da se na vsako stvar dobro pripraviš

Iz njegovih objav je razvidno, da se ne boji pokazati svoje vere. Na lastno pobudo se vsako nedeljo pridruži trem drugim Instagram računom za molitev rožnega venca, ki ji sledi več tisoč oseb.

Pred operacijo se je Javier želel dobro pripraviti. Opravil je temeljito spoved, šel je k obhajilu in z veliko notranjega miru molil rožni venec.

Nikdar si ni mislil, da bo v življenju naredil kaj podobnega, vendar je čutil, da to mora storiti. V njegovem srcu so odmevale besede: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo in ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.” Na misel so mu prihajale tudi besede matere Terezije: “Ljubi do bolečine. Ko boli, je dober znak.”

Avtocesta šivov, ki jo je dobil po operaciji, ga spominja na preživete bolečine. Imenoval jo je”moja železnica” in jo bo ponosno nosil poleti na plaži.

TRANSPLANT

Na kirurški kliniki v Barceloni

8. marca letos sta Javier in Borja držeč se za roke vstopila v operacijsko dvorano. Ko je anestezija prijela, je doktor Alcaraz z njegovo ekipo najprej operiral Javierja. Zdravniki so se morali prepričati, da je njegova ledvica v brezhibnem stanju, da ima pravo barvo in velikost.

Potem so operirali še Borjo, mu odstranili nedelujoči organ in mu vstavili Javierjevo ledvico. Operacija je trajala dolgih deset ur. Prišlo je do manjšega zapleta, ker se je v eni od ven naredil strdek in so morali Borjo znova operirati.

Kljub temu je darovana ledvica dosegla skoraj normalno raven kreatinina, snovi, ki nastaja pri presnovi mišic in se filtrira v ledvicah ter izloča preko urina.

V življenju moramo darovati, a se moramo tudi pustiti ljubiti

Borja se danes odlično počuti in je neskončno hvaležen svojemu svaku: “Kakšna milost je imeti takšnega svaka, ki daje življenje za druge.” K temu je še dodal, da je v življenju pomembno tudi, da se pustimo ljubiti, kar marsikdaj ni preprosto, ker nam je težko, kadar se čutimo odvisni od drugih in drugim v breme, ko morajo skrbeti za nas.

TRANSPLANT

Dolge čakalne vrste za prejemnike organov

Javier je pojasnil tudi, da je danes težko dobiti darovalca za katerikoli organ. Lahko si na čakalnem seznamu leta, medtem ko se stanje organa poslabšuje in negativno vpliva na zdravje. Zanimivo je, da Španija zadnjih 28 let še vedno vodilna v darovanju organov in to v svetovnem merilu, kar pomeni da je to velikodušna država, ki goji duha solidarnosti.

Javierja smo vprašali po posledicah operacije in o tem, da zdaj živi zgolj z eno ledvico. V odgovor pravi, da je posledica le ena: “Da si srečnejši.” Tudi on se počuti mnogo bolje. Pobrali so mu šive in sedaj že hodi po hiši. Zaveda se, da bo moral odslej nekoliko bolj paziti, da ne pridobi preveč telesne teže, da redno hodi na preglede k zdravniku ipd.

Nebesa si pridobimo z majhnimi (ali velikimi) deli ljubezni

Javier je prepričan, da so njegov cilj nebesa in da je to njegov največji osebni načrt. To pa se pridobi ponižno in z ljubeznijo. Verjame, da je s to kretnjo splezal nekoliko višje k svojemu cilju.

Javier in Borja pa vsem dajeta lep zgled velikodušnosti, solidarnosti in ljubezni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.