Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Spet je dovoljen pozdrav miru. Kako pa je z maskami?

shutterstock_1682959897.jpg

Adam Jan Figel | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 14/04/22

O nošenju mask v posamični cerkvi odloči tamkajšnji župnik

Po dveh letih številnih omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa bomo velikonočne praznike v cerkvah zopet lahko obhajali bolj sproščeno. Slovenska škofovska konferenca namreč sporoča, da lahko duhovniki uvedejo vsa bogoslužja in pobožnosti svetega velikonočnega tridnevja kot pred epidemijo.

Zopet bo potekala molitvena ura po sveti maši na veliki četrtek in bogoslužju na veliki petek, češčenje svetega Rešnjega Telesa v Božjem grobu, blagoslov velikonočnih jedi, blagoslov ognja oz. gobe, obred vstajenja z vstajenjsko procesijo.

O nošenju mask v posamični cerkvi odloči tamkajšnji župnik

Izvajanje verskih obredov je dovoljeno brez izpolnjevanja pogoja PCT, pri čemer morajo verniki zaradi še vedno prisotnega virusa v družbi tudi v cerkvah še naprej upoštevati nekatere pogoje: zagotavljanje kar najmanjšega možnega stika med udeleženci in ohranjanje razdalje, obvezno razkuževanje rok ob vstopu in izhodu iz cerkve in prezračevanje prostorov.

Škofje so zapisali, naj se župnik oz. duhovnik posamezne župnije sam odloči, ali se v cerkvi uporablja maske ali ne, pri tem pa naj upošteva velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine.

Izjema je zakrament svete spovedi, kjer morata tako duhovnik kot vernik še vedno nositi zaščitno masko.

Prav tako morajo zaščitno masko nositi delivci obhajila in si pred obhajanjem in po njem razkužiti roke. Še vedno velja navodilo, da se vernike obhaja na roke, tisti, ki želijo obhajilo prejeti na usta, pa naj pristopijo na koncu.

Znova dovoljen pozdrav miru

Pri bogoslužju se uvede pozdrav miru na dosedanji način: v roke sežemo “samo sebi najbližjemu”. Verniki lahko sedijo v vsaki klopi.

Posebnosti na velikonočno tridnevje

  • Veliki četrtek

Po navodilu papeža Frančiška škofje priporočajo, da je na veliki četrtek tam, kjer bo potekal obred umivanja nog, zastopano čim širše Božje ljudstvo: tako moški kot ženske, poročeni kot samski, izobraženi kot manj izobraženi, zdravi in bolni, mladi in ostareli.

  • Veliki petek

Na veliki petek naj se, kjer je možno, bere pasijon po vlogah.

Po IX. slovesni prošnji na veliki petek duhovnik doda prošnjo za mir v Ukrajini in drugod po svetu, kjer divjajo vojne in druge oblike nasilja, lakota ter izkoriščanje.

Pri slovesnih prošnjah za vse potrebe duhovnik na koncu doda še prošnjo za preizkušane v času epidemije oz. za mir v Ukrajini in po svetu.

Pri češčenju križa poljubljanje križa ni dovoljeno, ampak ga počastimo le s poklekom ali priklonom.

  • Po velikonočni vigiliji

Po velikonočni vigiliji duhovniki lahko vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz bogoslužnega prostora.

Celotna navodila z vsemi podrobnostmi najdete na tej povezavi.

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.