Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vsebino velike noči in spremljajočih prazničnih dni približati otrokom?

velika noč

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Petra Kmetič - objavljeno 13/04/22

Velikonočno tridnevje po (pred)šolsko

Kolikokrat ste si rekli: “Oh, moj otrok je še premajhen, da bi razumel dogodke velikega tedna,”? Tako težki so, žalostni in še sami jih velikokrat težko dojamemo.

Pa vendar nas je prav korona prisilila, da smo predvsem starši (brez pomoči katehetov in drugih) v vlogi prenašalcev vere in tako svojim otrokom približamo velikonočno tridnevje. Kljub dvomom ter vprašljivi in oddaljeni veroučni izobrazbi. Prenos vere in zgled krščanskega življenja med drugim sloni na starših. Zato je dobro, da se tudi sami pripravimo na praznike ter na vprašanja naših malih teologov. Ni boljšega testa vaše vere, kot so otroška vprašanja.

Velikonočno tridnevje ni le barvanje jajc

Dragoceno je, če družina oblikuje svoje navade praznovanja velikonočnih praznikov. Veliko navdiha lahko najde v zakladnici katoliških običajev. Večina družin združi običaje družin, iz katerih izhaja, in oblikuje svoje. Nekaj zamisli pa lahko dobi tudi pri prijateljih, v katoliških medijih ali na spletnih straneh oziroma blogih.

A pri vsem tem velja previdnost. Namesto ene potice tako hitro pridejo na seznam tri vrste potic. Določimo si cilje, da bomo v pripravi na vstajenje počeli stvari, ki se nas na pravi način dotaknejo in nam nekaj pomenijo. Ne dovolimo, da bo šele velikonočni torek praznik. Praznik izgorelosti, seveda.

V nadaljevanju bom z vami delila nekaj predlogov, ki jih lahko dodate k svojim družinskim običajem v okviru zmožnosti, seveda, da dnevi pred veliko nočjo ne bodo zbežali mimo vas.

Naj umije noge glava družine

Veliki četrtek ima veliko simbolike. Oče lahko otrokom umije noge. Ob tem preberite odlomek iz Svetega pisma, ki govori o tem. Predlagam, da ne berete iz otroških slikanic, ampak iz pravega Svetega pisma. Božja beseda je od Boga in je napisana za vse. Ne bojte se, otroci jo razumejo, saj jim po njej govori Gospod. Ob njej se lahko pogovorite in poveste, kako vsakega od vas nagovarja.

Olje ‒ znamenje nevidne milosti

Ne pozabite, da je veliki četrtek praznik duhovnikov. Ta dan se jih še posebej spomnite v molitvi. Bogu se zahvalite za njihove dobre lastnosti in jih naštejte, saj s tem poudarite, kaj duhovnik pomeni vam in vaši župniji.

Če imate v tem letu krst, sveto birmo ali posvečenje, ne pozabite omeniti tudi škofovskega blagoslova posvetitve olja. To je vidno znamenje nevidne milosti. Pogovorite se o bolniškem maziljenju in otrokom povejte, da bi tudi sami želeli prejeti ta zakrament, če boste kdaj huje bolni ali na smrtni postelji.
WASHING, FEET

Lomljenje kruha za družinsko mizo

Na veliki četrtek je Jezus postavil sveto evharistijo. Družina je temeljna celica Cerkve. Zakaj ne bi zadnje večerje praznovali tudi mi v krogu družine, kot jo je Jezus s svojimi prijatelji? Specite kruh in si ga med seboj razdelite z odlamljanjem. Doma poiščite kelihu podoben vrč in iz njega spijte grozdni sok, odrasli člani pa vino.

Lahko pa pripravite pravo pashalno večerjo, ki zajema: kos jagnjeta, peteršilj, grenka zelišča, omako iz naribanih jabolk, oreščkov, cimeta, rdečega vina, trdo kuhano jajce, slano vodo in nekvašen kruh.

Jaslice in križev pot

Veliki petek je dan, ko se lahko povzpnete na vzpetino s križevim potom, če je morda v bližini vašega doma. Lahko pa si natisnete fotografije križevega pota in jih ob vzponu na bližnji grič pogledate in se ob njih pogovorite. Čudovite pobarvanke križevega pota najdete na primer na spletni strani mariborskega referata za katehezo.

Če imate predšolske otroke, je dovolj, da postaje le preberete in o njih v stavku ali dveh nekaj poveste. Ni nujno, da imate natisnjene dolge molitvene sestavke, če jih to ovira pri razmišljanju o Kristusovem trpljenju. Lahko tudi izdelate jaslice Jezusovega križevega pota, morda kar iz lego kock.

Otipljivost vstajenjske skrivnosti

Predvidevam, da imate na veliko soboto že dobro dodelane družinske običaje. Na ta dan lahko izdelate in okrasite velikonočno svečo. Nanjo narišite križ, črki alfo in omego ter letnico. Imejte slavje luči ali pa svečo prižgite ob velikonočni vigiliji.

EASTER MORNING

Čudovita ideja je, da pripravite miniaturni vstajenjski vrt, vanj na veliki petek položite figuro Jezusa, na veliko noč pa naj ta vstane iz groba. Otroci kar srkajo, ko si zgodbe iz Svetega pisma lahko predstavljajo. Kako se izdela vstajenjski grob in podrobnosti o velikonočni sveči, najdete na blogu Žogice in kravate.

Ne zamislite si prezahtevnih velikonočnih praznikov, ampak naj imajo stvari, ki jih z otroki počnete, jasen pomen. Obljubim vam, da to ne bo le pomemben trenutek v otrokovi krščanski vzgoji, ampak boste tudi vi začeli globlje razmišljati o pomenu Jezusovih dejanj in besed.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.