Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Stoletni enojajčni dvojčici pripovedujeta o veri, veselju in bolečini

Norma Matthews and Edith "Edy" Antoncecchi

Lori Giberti | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 14/03/22

Navdihujoči stoletnici sta spregovorili o pomenu vere za dosego častitljive starosti

Norma Matthews in Edith “Edy” Antoncecchi trdita, da je “ljudem zelo všeč, ker sta še vedno skupaj”. Kar sploh ni presenetljivo, ko človek zagleda njuna prešerna nasmeha.

Sestri sta se rodili v okolici ameriškega Bostona, stoti rojstni dan pa sta obhajali v lanskem decembru. In četudi se zdi, da je njuno življenje zdaj eno samo veselje, seveda ni bilo vedno tako.

Ko sta neločljivi dvojčici dopolnili 13 let, je njun oče zapustil mater zaradi druge ženske. Plačevanje vseh stroškov je ostalo na maminih plečih, z njenim bornim zaslužkom delavke v tovarni čevljev. Takrat je ločitev zakona pomenila veliko sramoto in dvojčici sta bili močno zaznamovani: “Ko se je oče ločil od matere, so se naju drugi otroci izogibali, kot bi bili kužni,” je pojasnila Norma.

Izogibanje vrstnikov

Zato sta se sestri še toliko bolj povezali med seboj. “Sami sva se zabavali,” je povedala Edy, ki je od sestre starejša kakšni dve minuti. Nagajivo sta se preoblačili druga v drugo, menjali razrede, pazili pa sta tudi na svojega mlajšega brata Johna. “Ni nama bilo lahko, kljub temu pa sva se zelo zabavali,” se spominja Edy.

Dvojčici sta bili neločljivi. Zaljubili in poročili sta se istega leta: Norma se je na valentinovo poročila s Charlesom Matthewsom, Edy pa je poročne zaobljube z Leom “Chickom” Antoncecchijem izmenjala tri mesece pozneje.

Čeprav je zakonsko življenje pomenilo ločeni domovanji, sta bili sestri trdno odločeni, da bosta živeli blizu druga druge. Zato sta si uredili dom v okolici Bostona in tam ostali naslednjih 51 let. Norma je rodila štiri otroke, zelo težko pa se je sprijaznila z izgubo dveletne hčerke. Na srečo je bila ob njej Edy.

Edy sta se rodila dva sinova in ko je eden od njiju pred dvema letoma umrl, ji je sestra pomagala preboleti izgubo.

Norma še pripoveduje: “Edy mi je vedno stala ob strani, jaz pa njej. Kadarkoli sem zbolela, je Edy to nekako vedela. Poklicala me je ali pa prihitela k meni in se prepričala, ali je z menoj vse v redu.”

Življenje po poroki

Ko sta leta 1994 obe izgubili moža, sta bili druga drugi v veliko oporo. Preselili sta se na Florido in si tam uredili skupen dom. Norma je kuharica in jima pripravlja okusne in zdrave obroke, sestri pa tudi razkrivata, v čem je po njunem mnenju skrivnost za dolgo življenje: “Nič alkohola, nič cigaret in krepostno življenje, da bova po smrti lahko odšli v nebesa.”

Sestri sta v navdih vsakomur, ki ga srečata. “Edy je bolj tiha, Norma pa je zelo zgovorna. Če ju peljete v restavracijo, Norma takoj izgine – vstane izza mize in klepeta z vsemi. Obe pa prav razsvetlita vsak prostor,” pojasnjuje Margaret Shaffer, soseda, ki ju vozi na glasbene urice.

Za floridski krajevni časnik pa sta sestri malce več povedali tudi o svoji močni veri in o ključni vlogi, ki jo je ta odigrala v njunih življenjih: “Najpomembneje je imeti rad ljudi,” pravi Norma. “Ne, pravzaprav je najpomembnejše odpuščanje. In to je tudi najtežje. Toda če ne odpustiš, ti to razjeda dušo. Želim si, da bi ljudje to vedeli,” je razkrila Haysova.

“Pot gre samo navzgor ali navzdol, zato odpuščajte drugim in si prizadevajte za čisto življenje, zaradi samega sebe. Z Edy sva to počeli po svojih najboljših močeh,” je v pogovoru za medije pojasnila Norma.

Nekaj je gotovo – dvojčici, ki ljubita glasbo, upata, da bosta ta svet zapustili na enak način, kot sta vanj vstopili: skupaj. “Res čutiva, da se ena sama ne more posloviti s tega sveta, za Edy bi storila vse. Ona je vse, kar imam,” je ljubeče sklenila Norma.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.