Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moža je spoznala pri 40 letih: “Vse ima svoj čas, Bog pa ne zamuja”

MARZENA, KIERUNEK MAŁŻEŃSTWO

fot. #Kierunek Małżeństwo

Aleteia Poljska - objavljeno 09/03/22

Dovolite si biti radovedni, tudi če je bil prvi vtis negativen

Tudi pri 40 letih Marzena ni izgubila upanja, da bi spoznala moža. Pri tem ni sedela s prekrižanimi rokami. Ukvarjala se je s številnimi stvarmi: brala je knjige, sodelovala na delavnicah, tečajih, obiskovala je različne kraje, molila in romala. Zgodilo se ni nič, še naprej je ostajala samska. Bogu je dejala: “Zadnjič kupujem dostop do spletne strani za zmenke. Naredi kaj.”

Začela si je dopisovati z Achimom, ki je sprva sploh ni pritegnil. “Ko sva si začela dopisovati, sem si mislila: Bog, ta moški sploh ni moj tip! Moj tip je bil nezrel, tak, ki se ni znašel v življenju, on pa je popolnoma drugačen. In tako se je začelo,” se spominja. 

Niste v dolgem obdobju samskosti nikoli izgubili upanja?
Imela sem trenutke dvoma, včasih nisem vedela, kaj bi še lahko storila. Prepirala sem se z Bogom: “Dokler me ne blagosloviš, te bom mučila.” Vedela pa sem tudi, da se vse lahko spremeni, dokler sem živa. 

Ko na to gledate s perspektive žene, zakaj menite, da ste bili neuspešni?
Veliko se je spremenilo, ko sem se udeležila seminarja za samske. Ugotovila sem, zakaj privlačim nezrele moške. Pojavilo se je vprašanje: Kakšne moške izbiraš? Kaj jim je skupno? Spoznala sem, da prevzemam vlogo starejše sestre, mame, ki jih bo vodila, jim pomagala in reševala njihove težave.

Spoznala sem, da se na neki način v tej vlogi dobro počutim, ker sem to videla v svoji družini. To mi je bilo znano, zato sem v ta vzorec padla samodejno. Toda zavedla sem se, da si tega sploh ne želim. Da si želim drugačnega odnosa z moškim. Potrebujem nekoga, ki je zrel in odgovoren. Dobesedno trenutek pozneje se je pojavil Achim …

Lahko bi rekli, da so se vam odprle oči in da ste nenadoma začeli opažati drugačne moške, ki ne ustrezajo vašemu običajnemu vzorcu. Opazili ste, da obstajajo tudi takšni, ki so primerni za razmerje. 
Točno tako. Če tega ne bi opazila, bi morda spregledala Achima.

Je bilo z njim od začetka drugače?
Ko sva si začela dopisovati, sem si mislila: Bog, ta moški sploh ni moj tip! Moj tip je bil nezrel, tak, ki se ni znašel v življenju, on pa je popolnoma drugačen. In tako se je začelo. Bila sem radovedna, kakšen človek je. Po drugi strani pa se mi je zdelo, da ne sodiva skupaj, da sva iz dveh različnih svetov.

On je živel na podeželju, jaz sem živela v mestu. Jaz sem računovodkinja, on je kmet. Res je, da delo ni bilo moja determinanta, toda bala sem se, da se ne bova razumela. A bolj kot sem ga spoznavala, bolj me je navduševal. Izkazal se je za človeka, ki se ne preda, ki je pošten, samozavesten in ki pokaže, da mu je mar.

Na Achimov poklic kmeta družba ne gleda prav pozitivno. Z njim so povezani številni stereotipi. Vas to ni odvrnilo?
Spominjam se vaje s tečaja, ko smo morali izbrati 10 moških lastnosti, ki so nam pomembne. Zame je bilo to zelo težko, ker sem imela na začetku 25 zahtev glede bodočega moža, ki sem jih morala skrčiti na 10. Toda to mi je dalo sliko moža, ki si ga resnično želim. Med naštetimi lastnostmi ni bilo omenjenega poklica. Glede tega nisem imela nobenih zahtev.

Ko sem Achima bolje spoznala, sem ugotovila, da ima skoraj vse lastnosti z mojega seznama. Stereotip kmeta je zelo škodljiv. Achim ima visokošolsko izobrazbo, govori tuje jezike, je ambiciozen in se nenehno razvija na različnih področjih. Poleg tega je odprt in pogumen. Imava podobne vrednote. To, kar je bilo zame najbolj pomembno, je torej imel v sebi. 

Poroka z Achimom je pomenila, da ste se iz velikega mesta preselili na vas. Vas je bilo strah?
Kariera mi ni tako pomembna. Veliko bolj pomembna je zakonska in družinska sreča. Poleg tega je na vasi mir, tišina. Tam je drugače, ni tega mestnega hitenja. Ne bojim se, da bom to spremembo obžalovala. Vem, da si bova ustvarila življenje, in to je zame pomembnejše kot kariera ali udobje. Delo je bilo prej zelo stresno in pomislila sem že, da je morda čas, da si od tega oddahnem. 

shutterstock_341452892.jpg

Ste imeli kakšne dvome v zvezi z vajino zvezo?
Na začetku sem se bala, da mu vera ne pomeni toliko kot meni. Nisem bila prepričana, ali lahko z njim delim svoje izkušnje s tega področja. Vedela sem, da hodi v cerkev, toda navzven se mi je zdelo, da mu to ni tako pomembno. O tem nisva veliko govorila. Imel je devet lastnosti od 10 na mojem seznamu, zato sem sklenila, da to ni slabo. Seveda obstaja tveganje. Nisem imela zagotovila, da bo uspelo. Bila pa je podlaga za gradnjo nečesa večjega. Že po zaroki sem pomislila: Če bo kaj narobe, se bo to pokazalo na pripravi za zakon. In prav tam se je izkazalo, da mu vera veliko pomeni, le da o njej ne zna govoriti. To je pomenilo, da izpolnjuje 10 od 10 stvari. 

Z njim želite preživeti celo življenje. S čim vas je prepričal?
Achim je bil že od začetka skrben in je prevzel odgovornost za najino zvezo, kar je bilo ravno obratno kot v prejšnjih odnosih. Ko sva se srečala v živo, je vedno vprašal, kako sem, kako se počutim. Zanimal se je zame in želel je vedeti za moje dvome. O vsem se je želel pogovarjati. Vedela sva, da imava toliko let, kot jih pač imava. Da veva, česa si želiva. Garancije ni, toda odločila sva se, da si bova zaupala in se potrudila, da se bova vsak dan medsebojno podpirala.

Na začetku zveze sem se odločila, da ga za en teden obiščem. Videti sem želela, kako živi, kako se obnaša v svojem okolju. Želela sem preveriti, ali je to, o čemer mi je pisal, enako tistemu, kar bom videla tudi sama. Achim mi je pokazal svoj svet, povabil me je vanj. Pošiljal mi je fotografije vsakdana, da sem lahko videla, kaj pravzaprav počne, z mano je delil svoje načrte. Bil je tudi potrpežljiv in mi ni ničesar vsiljeval. Čakal je na moje odločitve. In videla sem, da je iskren pri tem, kar govori in počne, da je zelo odprt in da sem mu pomembna. In to je odločilo, da sem si upala tvegati. 

Kakšen je vaš nasvet za samske ženske?
V sebi razvijajte lastnosti, ki jih želite pri svojem bodočem možu. Bodite iskrene in poštene. Pokažite se take, kot v resnici ste. Če bo znal to ceniti in spoštovati, je to dober znak. 

Toda da boste lahko iskrene, se morate poznati in razumeti vaše reakcije. Različne knjige, delavnice, spletni tečaji, ki sem jih opravila, so mi odprli oči za to, kdo sem, česa si želim in kaj mi je pomembno. 

Ne bodite napeti. Iskanje “za zdaj” ne deluje. Ko sem se sprostila, mi je bilo lažje. Nekoč sem si rekla: “Je, kar je, lahko delam na sebi. Kaj bo potem, ne vem, toda oči in ušesa imam odprta.” Ne osredotočajte se na to, da se nič ne dogaja. 

Poskusite ne soditi drugih, ampak jih globlje spoznajte. Dovolite si biti radovedni, tudi če je bil prvi vtis negativen. Moškega je lahko izločiti, če se sprva zdi dolgočasen. 

Nekoč sem slišala, da so dolgočasni moški zelo dober material za moža. Strastni moški pa, čeprav so na začetku razmerja zanimivi, se ne izkažejo za naklonjene družini, strast je za njih pomembnejša od tega. Zato vas spodbujam – dajte priložnost tudi na videz dolgočasnim. Tudi oni so strastni, toda družina je zanje najbolj pomembna.

Vam je žal, da se z možem nista srečala že prej?
Vse ima svoj čas, Bog pa ne zamuja. Če bi se spoznala prej, bi se morda zgrešila, saj sva bila takrat vsak na drugi stopnji razvoja. Če ne bi odkrila svojega vzorca pri izbiranju moških, če ne bi poznala lastnosti svojega iskanega ideala, Achima morda ne bi tako cenila. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.