Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Moški s širokim obzorjem in odprtim srcem bo znal prisluhniti vsakomur”

dan mučenikov kolaž 1

Fotografije so last portretirancev

Lojze Grčman - objavljeno 10/03/22

Ob prazniku 40 mučenikov: pogled na moške v sodobni družbi

Ne, danes ni petek in tole ni klasična epizoda Moških skrivnosti. 😉 Smo pa ob dnevu mučenikov, tradicionalnem moškem prazniku, pokramljali z nekaj gospodi. V anketi smo vsem zastavili enako, zelo enostavno vprašanje, in sicer …


Kakšen je vaš pogled na moške v sodobni družbi?


Leon Jagodic je prevajalec ter vodja donacij in spletne trgovine pri Zavodu Iskreni. Pred časom je v Moških skrivnostih z naslovom “Celo pralni stroj sem naštudiral” med drugim spregovoril o očetovskem dopustu in Exodusu.

WEB 3 LEON JAGODIC

“Vprašanju, ki ste ga zastavili, se kar precej posvečam. Morda izpostavim to, da smo za svoje mesto v družbi odgovorni predvsem moški sami. Da se na pravi način postavimo za svojo družino, za otroke, navsezadnje tudi zase. Da znamo biti na eni strani trdna opora svojim bližnjim, na drugi strani pa tudi, da si dovolimo biti ranljivi in se učiti. Nenehno iskanje prave poti zase in za svojo družino je zahtevna naloga.”


Srečko Ferlež je športni pedagog, njegov glas pa lahko slišite tudi ob televizijskih prenosih nogometnih, rokometnih in drugih tekem na televiziji Sportklub. V Moških skrivnostih je med drugim razkril, kako sta ga do zakona pravzaprav pripeljala akumulatorska kabla.

“Vloga moških v današnji družbi je precej spremenjena v primerjavi z vlogo večine pred 30, 40 leti. Sedaj smo se moški precej bolj približali nasprotnemu (s)polu, kot so to počeli naši očetje. Prav je, da imajo ženske enakovreden glas pri katerikoli družbeni temi.”

“Bistvo pa je, da se med sabo poslušamo. Zdaj tako moderne in včasih vsiljene kvote spola se mi zdijo pretirano izpostavljene. Naj bodo na odgovornih mestih tisti, ki so za to sposobni, kompetentni in ljudje z vizijo. Predvsem na vodilnih mestih so v zadnjem obdobju krajšo potegnili moški, ker je na ta mesta prišlo več žensk, vendar so moški še vedno v večini. A moški s širokim obzorjem in odprtim srcem bo znal prisluhniti vsakomur.”

srečko ferlež

“Podobno je tudi v najmanjši družbeni enoti – družini. Zdi se, da s(m)o moški izgubili nekaj primata, da velikokrat nis(m)o več številka ena. A vse več se jih zaveda, da je reševanje problemov in vsakodnevnih ovir veliko lažje v dvoje ali skupaj s celo družino kot samovoljno iskanje rešitev, ker mora biti moja beseda pač zadnja. V slogi je moč, pravijo. Zato je prav, da sodelujemo, si pomagamo in se poskušamo čim bolje razumeti. Kolikor se pač da.”


Peter Tomažič je mož mehkega srca in nalezljivega nasmeha, službeno pa generalni tajnik Slovenske karitas.

“Moške in direktorje delim na zajčke, konje, slone in plenilce. Zajčki se vsega bojijo, konji so močni, hitri, vendar zvesti in občutljivi, sloni z leti pridobivajo kilograme, prostor okoli sebe in modrost, plenilci pa iščejo samo zmago, ob tem da so premaganci kolateralna škoda. Pa še kakšna žival iz basni bi se našla v zvezi z lenobo, neumnostjo in lahkoživostjo. Sam se seveda občasno najdem v vseh vlogah, še najbolj pa mi je všeč konj, čeprav sem verjetno bližje slonu.” 🙂

“Mislim, da mora moški dajati neko trdnost in odpirati družino navzven ter otroke uvajati v tveganja, tudi če mami vpije, da bo vse narobe. Mora zaupati svojim otrokom in jih opogumiti, da zmorejo, kar si zamislijo. Mora pa biti tudi družbeno odgovoren, se za kaj zavzeti in žrtvovati tudi zunaj svoje družine.”

“Seveda pa se moramo moški v novih družbenih okoliščinah zopet znajti in poiskati svoje poslanstvo varuhov, kljub temu da so naše ženke zelo ‘samosokrbne’ in samostojne. Zagotovo pa potrebujejo nekoga, ki jim bo stal ob strani. Je pa povsod okrog nas veliko ranjenih ljudi, ki jim tudi lahko pomagamo in jih zaščitimo. Prav je, da ostajamo tudi ob strani naših odraslih otrok, če nas potrebujejo.”

Matevž Vidmar

Matevž Vidmar poučuje verouk, v prostem času rad pohajkuje naokrog, je strasten ljubitelj knjig in napiše kak blog. Je tudi podpredsednik Društva katoliških pedagogov Slovenije. Poklicno pa jedirektor Rahelinega vrtca v Preski pri Medvodah. Pred kratkim smo ga gostili v intervjuju.  

“Menim, da je vloga moških v današnji družbi na preizkušnji. Ne zaradi moškosti, pač pa zaradi osnovne lepote naše ustvarjenosti in težave, ki jo doživljamo, predvsem v tem obdobju, in to je odnos. Osnovna drža je, da v tem odnosu iščemo lepoto, rast, poglobitev in ne težavo. Potem bo ta odnos, ne samo ozko gledano med moškim in žensko, pač pa na splošno v družbi, obrodil sad. Če pa bo moški zavzel avtoritativno vlogo, pa seme ne bo padlo v zemljo in ne bo obrodilo sadu (Jn 12,24).”

Pa lep praznik vsem gospodom voščimo! 🙂

Tags:
Moške skrivnosti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.