Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Manjka nam moških, ki ne bi bili cunja, ampak bi cunjo znali uporabljati”

WEB3-KOLAŽ-VIRTIČ-PLUT-ČERIN-FLISAR

OSEBNI ARHIV | TATJANA SPLICHAL | FACEBOOK

Aleteia - objavljeno 10/03/18

So moški danes tudi kdaj mučenci? Kakšna bi morala biti njihova vloga v družbi?

Okoli dneva žena je vedno veliko hrupa in pogosto pozabimo, da temu prazniku že čez dva dni sledi še eden. Tega so moški vzeli za svojega in ga praznujejo 10. marca. No, nekateri ga, drugi ne.

O prazniku 40 mučencev in o vlogi moških v današnji družbi smo se pogovarjali s štirimi: športnikom, podjetnikom, duhovnikom in glasbenikom.

[protected-iframe id=”dd3a3316f9dca83563fa0ac2707fa9c2-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffilipflisarski%2Fphotos%2Fa.485239521814.292594.48341441814%2F10155653291276815%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”575″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Filip Flisar, športnik

Ste se kdaj v življenju počutili kot mučenec?
“Kot mučenec se lahko počutiš le, če si sam tako ustvariš. Jaz se nisem nikoli tako počutil. Ženske mi vladajo, a je vse pod nadzorom. Vsak spol ima kaj dobrega in slabega. Mora biti preplet moške in ženske energije.”


LUKA RUPNIK

Preberite še:
“Dno sem uporabil, da sem se odrinil in storil korak naprej”

ALEŠ ČERIN
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Aleš Čerin, podjetnik in del ekipe Družina in življenje

Zakaj moški potrebujejo svoj praznik?
“Prazniki so potrebni zato, da se spomnimo. V okviru moškega praznika bi se morali spomniti svoje moške vloge v tem svetu, polnem zavajanja in potvarjanja resnice. Recimo glede spola. A tako praznega praznika, kot je dan mučencev, ne potrebujemo. Dan 40 mučencev ‒ elitnih vojakov v rimski vojski, kristjanov, ki so zaradi vztrajanja v veri v Kristusa pretrpeli grozljivo smrt, bi morali napolniti z vsebino, ne pa da se šalimo okoli tega. Ti možje so močno zaplavali proti toku tistega časa. To je moška vloga. Boj za resnico. Današnji moški pa kloni in plava s tokom zablodelega feminizma.”

Ste danes moški tudi še kdaj mučenci?
“Seveda, a le tisti, ki zaplavajo proti toku. Če se temu izogneš, mučeništva ni. Tudi danes, tako kot v rimskih časih, je biti kristjan, zavzemanje za zvestobo eni ženi za vse življenje, boj za nerojeno dete … plavanje proti toku, močnemu toku. A ‘dedci’ nimamo ne volje ne ‘mišic’. Razen onih mišic za v fitnes … Res je čas, da ‘dedci’ napolnimo ta praznik, ne pa da si pustimo podariti suho češpljo in se zraven v zadregi hahljamo.”


FATHER AND A CHILD

Preberite še:
Kakšna je v resnici vloga očeta

JOZE PLUT
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Jože Plut, duhovnik

Kakšna bi danes morala biti vloga moškega v družbi?
“Manjka nam moških, ki ne bi bili cunja, ampak bi cunjo znali uporabljati. Hkrati pa bi bili tudi kot trdna skala, na katero se lahko nasloniš, torej močna opora vsem bližnjim.”

“Zagotovo je simpatično, ko nekatere dame moškim ob njihovem prazniku prinesejo trnje. To je neka simbolika, ki se je uveljavila in morda skušajo ženske prav s tem izražati željo po tem, da bi bili moški bolj moški. To, kar pogrešajo v tem svetu.”

“Moški bi moral biti človek, ki zna zastopati svoja stališča, ki se ne pusti voditi kot lutka, in je vedno nekdo, ki druge razume in je trdna opora za vse, ki potrebujejo njegovo pomoč. Torej človek, na katerega se lahko zaneseš. V neki obliki stalnosti. A to ne pomeni, da so ženske pa samo nasprotje moškega. Vsak spol ima svoje kvalitete in nekatere se med seboj tudi prepletajo. Konec koncev pa naj bo moški moški in ženska naj bo ženska.”


FATHER SON

Preberite še:
Sedem nasvetov papeža Frančiška, kako biti dober oče

MATEJ VIRTIČ
OSEBNI ARHIV

Matej Virtič, glasbenik

Kako praznujete dan mučencev in ali se kdaj počutite kot mučenik?
“T. i. dneva moških ne praznujem na kakšen poseben način. V šali si s prijatelji na socialnem omrežju mogoče izmenjamo kakšno objavo o tem, kako silno težko nam je. Od partnerke prejmem kakšno pozornost, posebej če je je bila dva dni prej na dan žena deležna ona; si pa poskušava ljubezen in spoštovanje izkazovati čim pogosteje in nikakor ne samo na praznike spolov, valentinovo in gregorjevo.

Kot moški se v današnji družbi najbrž ne počutim nič bolj mučeniško kot kdo drug in menim, da nas kljub pogostim težavam na podlagi različnih spolov bolj delijo druge razlike. Predlagam ljubezen in sprejemanje vsega stvarstva, kaj šele vseh ljudi. In sebe. Imejmo (se) preprosto radi.”


JANEZ EVANGELIST KREK

Preberite še:
Katoliški politik, ki ga niso mogle uničiti niti lažne novice


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.