Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

V postu se odpovejte nesramnim komentarjem na družbenih omrežjih

shutterstock_722420272-1.jpg

Tero Vesalainen | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 04/03/22

Sv. Janez Zlatousti je zapisal, naj se v postu ne odpovemo zgolj hrani, temveč predvsem žaljivim besedam

Ko razmišljamo o postnem času in čemu bi se morali odpovedati, se pogosto odločimo za slaščice ali čokolado. Sveti Janez Zlatousti je zapisal, da bi se morali v postu odpovedati tudi žaljivim besedam. Sem v današnjem času sodijo tudi nesramni komentarji na družbenih omrežjih.

Sveti Janez Zlatousti je to zapisal v pridigi, v kateri je premišljeval o duhovni razsežnosti posta.

Naj se tudi vaša usta v postu vzdržijo sramotnega govora in pritoževanja. Kajti kaj nam koristi, če se odpovemo pticam in ribam, še vedno pa grizemo in zbadamo svoje brate? Hudobni govornik požre meso svojega brata in ugrizne v telo svojega bližnjega. Zaradi tega Pavel izreče te strašne besede: Če pa se med seboj grizete in obžirate, glejte, da se med seboj ne pokončate, (Gal 5,15). Niste zasadili zob v meso, zasadili pa ste klevete v dušo in zadali rano hudega suma; na tisoče načinov ste škodovali sebi in bližnjemu in mnogim drugim, kajti s klevetanjem bližnjega ste onečastili tistega, ki vam je prisluhnil; kajti če je hudoben človek, bo postal še manj previden, ko bo našel partnerja v svoji hudobiji; in če je pravičen človek, bo postal ošaben in napihnjen; greh drugega ga bo vodil, da si bo o sebi domišljal velike stvari.

Torej, če smo natančni, bi se morali greha vedno vzdržati. Ne glede na to, ali prihaja iz naših ust ali celo iz naših misli. Ne smemo se obvezati, da bomo v postu živeli krepostno življenje, po veliki noči pa znova nadaljevali svoje grehe.

Obenem nam postni čas ponuja izjemno priložnost, da poskusimo odpraviti svoje napake in si načrtno prizadevamo, da bi se znebili grešnih navad. Ko opazujemo lastno življenje, bodimo pošteni in premislimo, ali bi bila odpoved nesramnim komentarjem na družbenih omrežjih v letošnjem postu dobro izhodišče.

To samoobvladovanje nas tudi opominja, da imajo naša dejanja posledice. In to ne samo v našem življenju, temveč tudi v širši Cerkvi.

Poleg tega ste se dotaknili skupnega dobrega Cerkve; kajti vsi tisti, ki slišijo, ne obtožujejo le domnevnega grešnika, ampak očitke usmerijo v celotno krščansko skupnost. Večina naših prijateljev in družinskih članov ve, da smo kristjani, in če občasno zapišemo kakšen nesramen komentar, se to odraža tudi v naši veri.

Ko razmišljate, čemu bi se odpovedali, resno premislite o svoji navzočnosti na družbenih omrežjih in se po potrebi odločite, da boste v postnem času opustili prepirljive, negativne in nesramne komentarje na družbenih omrežjih. Stara modrost pravi: “Če nimaš povedati ničesar dobrega, sploh ne reci ničesar!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družbena omrežjagrehpost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.