Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kaj vse lahko obiščemo na Cerkniškem jezeru in v njegovi okolici

img_4741.jpg

Tina Martinec Selan | Aleteia

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/01/22

Cerkniško jezero in znamenitosti okrog njega – čudovit družinski izlet

Če iščete idejo za družinski izlet, ki je čudovit tako v zimskem času kot tudi v toplejših mesecih, nam Cerkniško jezero z okolico nudi ogromno zanimivih točk.

Razgledne in tematske poti okrog jezera

Kot se verjetno še spomnimo iz šolskih časov in geografije, je Cerkniško jezero velika posebnost in znamenitost naše dežele. Jezero je presihajoče, kar je tipičen kraški pojav. V tistih mesecih, ko je veliko padavin, je tam veliko vode in takrat je to po površini največje jezero v Sloveniji. Kadar pa je zelo suho, ostanejo le še manjša področja vode ali pa še to ne.

Webp.net-resizeimage45-16.jpg

Takrat se lahko sprehodimo po terenu, ki je sicer zalit z vodo, in občudujemo razgibano jezersko dno s požiralniki in drugimi kraškimi pojavi. Jezero in njegova okolica nudita prebivališče številnim vrstam ptic, med njimi so tudi nekatere izjemno redke.

Okolica jezera je slikovita, nudi pa nam res številne tematske poti, ki so po dolžini prilagojene tako manj kot tudi bolj zahtevnim sprehajalcem. Med njimi še posebej slovi pot Drvošec, ki je dolga približno štiri kilometre in na kateri lahko opazujemo ptice, razgledni stolp, table z opisi živali in rastlin ob jezeru in tako dalje. Pot je zabavna, lepa in poučna tudi za različne starosti otrok.

Slivnica in čarovnice

Če si želimo vzpon z razgledom na Cerkniško jezero in okolico, potem je tu Slivnica. Poti na Slivnico je več, vse pa imajo nekje med 400 in 500 metri višinske razlike, kar je zelo primerno za družinski izlet ali prijetno pohodništvo. Slivnica v ljudskem izročilu velja za kraj, kjer domujejo čarovnice, zato lahko na vrhu, pa tudi med potjo tu in tam vidimo kakšno slamnato figuro čarovnice, ki je oblečena v cunje iz blaga. Na vrhu Slivnice je velik planinski dom, kjer se lahko okrepčamo s čajem, sladico ali kosilom.

Webp.net-resizeimage45-17.jpg

Okrog Cerkniškega jezera so tudi drugi zanimivi in malce manj obljudeni vrhovi za vse tiste, ki imate med hojo v hribe radi mir in samoto, npr. Veliki Javornik, Špička …

Selšček – rojstna vas Maksima Gasparija

Ko smo že v tistih koncih, pa se je nujno sprehoditi ali zapeljati (lahko s kolesom, lahko z avtom) tudi v vas Selšček. To je rojstni kraj znanega slovenskega slikarja Maksima Gasparija. Bil je zelo navezan na slovensko kulturno dediščino in na svoj rodni kraj, kar je pogost motiv njegovih slik in ilustracij.

Webp.net-resizeimage45-15.jpg

Le malokdo ve, da je on med drugim tudi avtor prvih slovenskih narodnih jaslic, ki jih je izdelal v grafični tehniki, imenovani litografija. Jaslice so bile odtisnjene na sedem papirnatih pol in so se prodajale v kompletu ali posamično.

Vas Selšček je prikupna tudi zato, ker ima od leta 2013 naprej prav vsaka hiša v vasi ob hišni številki tudi svojo Gasparijevo razglednico. S tem so se prebivalci poklonili velikemu umetniku in ponosnemu Slovencu, ki je tudi s svojimi umetninami krepil slovensko narodno zavest.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.