Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 “virusov”, ki lahko oslabijo in uničijo življenje v dvoje

PROBLEM W RELACJI

fizkes | Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 25/01/22

Poznavanje "virusov" nam pomaga, da se z njimi lažje soočimo in premagamo krizo v odnosu

Težave v odnosih: kateri so “virusi”, ki lahko “okužijo” zakonca oziroma partnerja in med njima povzročijo odtujenost ali celo razpad zveze? Nemalokrat nastopi kriza med možem in ženo, fantom in punco, ki jo težko opazimo ali pa se izognemo pogovoru o njej.

1Preveč razmišljanja o samem sebi

Postavljanje lastnega ega v središče je mati vseh virusov. Sestavljen je iz absolutnega zadovoljevanja posameznikovega ega kot edinega merila za resničnost, zlasti za čustveno resničnost. “Kar je dobro zame, je dobro za oba.” Srečo para uravnavajo le moji razlogi, moje potrebe, moje težave in moji strahovi.

2Prevelika pričakovanja

“Ustvarjen si zame, odzivaš se na moja pričakovanja, si isti kot jaz in deluješ kot jaz.” Takšna misel pride naravno in se razraste v napačno pojmovanje ljubezni. Težava pa nastane takrat, ko se eden od partnerjev počuti razočaranega, ker “nisi takšen/takšna, kot sem bil/a prepričan/a da si”. “Moj jaz” postane merilo za zakonca in razlog, da sva skupaj.

3Načelo menjave

Gre za suženjstvo trenutka, ki pričakovanja omeji le na zdaj. “Ti si moja, jaz sem tvoj”, a to velja le za ta trenutek. Virus nam daje v podzavest vprašanje: “Kako lahko jaz tebi zagotovim, da te bom ljubil za vedno? Mi boš takšna, kot si, jutri še všeč? Kaj pa pojutrišnjem?”

4Dvomi o tem, kakšen bo občutek čez čas

Ta virus udari naenkrat, iznenada: “Ne morem zagotoviti, da te bom ljubil za vedno, niti ni gotovo, da boš ti vedno želela biti z mano. Moram gledati nase, na svoja čustva, svoje strasti, kako se počutim.” Takšno razmišljanje pa ne postane samo moj barometer, temveč barometer najinega para.

5Želja, da se ne bi počutil omejenega

Virus mi v glavo stopi tako, da kljub temu, da se nekomu predam in zaobljubim, dopuščam možne načine pobega: ne bom copata, ne bom vezan na verigo obvez. Dovoljeni mi morajo biti izhodi, bližnjice, celo čas zame, sicer nisem svoboden. Moj ego se ne želi podrejati nikomur, razen samemu sebi, in se zato ne želi odpovedati vsem tem svoboščinam.

6Pretirana povezanost s starši

“Poročim se s teboj, ne s tvojo družino.” To nas pripelje do prvega virusa: “Da bi bil moj/moja, moraš pretrgati vse vezi s svojimi, ki mi niso najbolj pri srcu, moraš biti nov/nova zame: jaz sem tvoje obzorje, tvoj namen, dolguješ mi vse (tudi vse tiste vrednote, ki si jih upaš postaviti pred mene).”

Ego je, kot ugotavljajo avtorji filma Coppia fragile (Krhki par), velik zid, ki preprečuje pravo ljubezen, ker jo zmanjšuje na čustvene in bežne dimenzije. Samoumevno je, da je cepivo za ta virus predvsem rušenje velikega zidu, ki ga postavlja naš ego. Le tako lahko v naše življenje vstopi ti. Le na ta način lahko zaustavimo nastanek težav v paru.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.