Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 nasveti za pare za bolj kakovosten večerni skupni čas

shutterstock_71230120.jpg

wavebreakmedia | Shutterstock

Anna Ashkova - objavljeno 21/01/22

Večerni skupni trenutki so odvisni od tega, kako si mož in žena izkazujeta pozornost čez dan, pravijo strokovnjaki

Po napornem in stresnem dnevu se zakonca utrujena vrneta domov. Vsak je v dnevu izkusil marsikaj; vsak s seboj prinaša svoja pričakovanja o večeru. Kako se lahko glede na vse zbližata, sprejmeta in prisluhneta drug drugemu, da se vajina vez obnovi in ​​ne oslabi zaradi pomanjkanja časa in razpoložljivosti?

Zakonski in družinski svetovalci Mayalen Brault, Bénédicte Lucereau, Nathalie de Castries in Laurence de Saint Vincent ​​so Aleteii predali nekaj dragocenih nasvetov. Vse se začne že zjutraj.

1zjutraj

Strokovnjaki pojasnjujejo, da se odnos para zvečer “začne s kakovostjo njunega jutranjega razmerja”. Torej, preden zjutraj zapustite hišo, lahko svojemu partnerju rečete nekaj preprostih besed, na primer: “Lep dan ti želim!” ali “Mislil bom nate (iz takšnega in drugačnega razloga).”

Ti stavki ustvarjajo diskretno, energično povezavo, ki jo lahko obdržimo v srcu ves dan.

Majhna spodbudna sporočila so dobrodošla tudi čez dan, še posebej če veste, da je pred vašim možem oz. ženo pomemben dan (razgovor za službo, sestanek s strankami, sestanek vodstva itd.).

2na poti domov

Po službi, na poti domov, se je dobro vprašati, v kakšnem stanju ste: nervozni, razburjeni, veseli, umirjeni, izčrpani, žalostni … Zastavite si nekaj vprašanj: Kaj pričakujem od zakonca? Kaj najbolj potrebujem? Počitek, objem, pomoč mojih otrok ali preprosto tišino, da se znova najdem?

Po besedah ​​zakonskih svetovalcev to “pomaga poimenovati, kaj nas moti, in odložiti skrbi, ko plašč obesimo v omaro”. Prišel bo čas, da se o tem pogovorimo z zakoncem, vendar je včasih najbolje, da razpravo odložimo, če ne vemo, ali je druga oseba pripravljena slišati te negativne stvari po napornem dnevu. Zakaj si ne bi delili dobrega časa dneva, vira veselja, sreče ali pogovora?

Preden prestopimo domači prag, moramo biti pripravljeni tudi na nered in na otroški jok. “Pomembno je, da ostanemo mirni in pridemo domov z nasmehom na obrazu,” pravijo strokovnjaki.

Navsezadnje ne smemo pozabiti odmisliti službenih zadev, da bi bili našemu zakoncu bolj na voljo. Zakaj ne bi v ta namen svojega telefona dali v za to namenjen predal ali škatlo, da vas ne bo mikalo, da bi ga prijeli v roke? “Izklop televizije in telefona spodbuja intimnost in vnovično medsebojno povezanost,” pravijo zakonski svetovalci.

3Doma

Ko so vrata odprta in je “plašč skrbi” obešen, lahko pozdravimo svoje najdražje, začenši z zakoncem, saj je za otroke pomembno, da vidijo starše, ki izražajo svojo medsebojno ljubezen. Dobro je “opazovati, kaj se dogaja okoli vas: je ozračje sproščeno, napeto, veselo? Kakšne so nujne potrebe in kako lahko pomagam?” zatrjujejo strokovnjaki.

4ko so otroci že v postelji

Da lahko zakonca uživata v skupnih trenutkih, je dobro, da otroci spijo. To zahteva nekaj discipline. Držite se večerne rutine, otroci pa morajo vedeti, da obstaja skupni družinski čas in čas za starše.

“Če vsak dan poskrbimo za to, da si vzamemo kakovosten čas za zakonca, se povežemo, se počutimo dobro in črpamo energijo drug od drugega,” Aleteii zaupajo zakonski in družinski svetovalci.

Včasih je vse, kar moramo storiti, preprosto sedeti drug ob drugem ali nasproti drugega in si gledati v oči, ne da bi karkoli rekli (koliko stvari se prenese v le enem pogledu, preizkusite!). Druge vrste kakovostnih trenutkov lahko vključujejo pijačo ali večerjo, skupno delo na projektu … Na tej točki si lahko tudi pripovedujemo o poteku dneva, pri čemer poskrbimo, da postavljamo odprta vprašanja.

“In ko se ni mogoče zares ustaviti in spočiti, skuhati večerje, naložiti posodo v pomivalni stroj ali obesiti perilo skupaj, je to že priložnost, da si vzamemo nekaj časa za pogovor, skupno radost in smeh,” pravijo omenjeni strokovnjaki.

Predvsem pa si je treba zapomniti, da je treba čas, ki ga preživimo skupaj, prilagoditi razpoložljivosti vsake osebe. “Lahko traja le nekaj minut, celo noč ali pa se nadaljuje v spalnici para, kjer si še naprej delita trenutek intimnosti,” sklenejo svetovalci.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.