Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Pridružite se maratonu, za katerega ne potrebujete tekaške opreme

Doidam-10.jpg

Doidam 10 | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 18/01/22

"Glej, vse delam novo" (Raz 21,5)

Cerkev 23. januarja obhaja nedeljo Božje besede, nekateri jo imenujejo tudi nedelja Svetega pisma. V ta namen bo od sobote, 22. januarja, do četrtka, 27. januarja 2022, potekalo vseslovensko “maratonsko branje Svetega pisma”, 24 ur na dan.

Zaradi epidemioloških razmer bo Svetopisemski maraton potekal prek spleta. Pridružite se lahko kot poslušalci, še vedno pa je na voljo tudi nekaj prostih terminov za tiste, ki bi radi sodelovali kot bralci. Navodila za branje najdete tukaj.

Pester večerni program

Poleg branja Svetega pisma, ki predstavlja rdečo nit maratona, so organizatorji pripravili tudi večerni program, na katerem bodo sodelovali najrazličnejši nadvse zanimivi gostje, med katerimi so tudi Silva in Nace Volčič, Benjamin Tomažič in David Sipoš.

Več o programu si lahko preberete tukaj.

Mini svetopisemski maraton

Monika Jeglič, ki že tretje leto zapored pripravlja mini župnijski svetopisemski maraton, sicer pa veliko dela z mladimi in sodeluje tudi pri drugih dogodkih v župniji, o Božji besedi pravi takole:

“Moram reči, da sem do tega, da mi je Božja beseda začela kaj pomeniti, potrebovala kar nekaj časa. Kot bralka beril sem potrebovala več let, da sem uzavestila, da ne gre za nastop pred občinstvom, ampak za podajanje Besede, ki je živa in nagovarja vsakega poslušalca posebej. Niti še nisem na končni stopnički – še vedno rastem v tem odnosu in velikokrat obžalujem, da ji namenim premalo časa. Ko si res vzamem čas, pa me vsakič znova prevzame dialog, ki poteka med nama. Dostikrat me nagovori prav v aktualni prtljagi, ki jo nosim s seboj.”

Kaj pravzaprav je mini svetopisemski maraton?

Vse več slovenskih župnij se odloča, da pripravi skupno branje Božje besede. Organizatorji so v ta namen pripravili gradivo in navodila za izvedbo župnijskega mini maratona. Župnije so povabljene, da se organizirajo in združijo v prebiranju Besede.

Moniki, ki to obliko maratona pripravlja v svoji župniji, se zdijo tovrstni dogodki in srečanja pomembni, ker gradijo skupnost. Sama pravi, da je še posebej lepo, ko se zberejo v večernih in nočnih urah. Letos se je v njihovi župniji na maraton prijavilo skoraj 50 bralcev.

v-knjiznici-e1616528039697.jpg

“Dostikrat ob tem dobim tudi vprašanje, zakaj se lotevam organizacije tega dogodka. V veliki meri mi je vzpodbuda to, da brez tega dogodka ‘Simona Novak’ ob 4.15 zjutraj ne bi odprla Svetega pisma in ga brala na glas, če pa že bi, je najbrž ne bi nihče poslušal. Tako pa se je bralo in se je slišalo, se je sejalo in (upam) tudi želo. Vsekakor spodbujam vse, ki želite kaj podobnega pripraviti v svoji župniji, da se tega lotite.”

Poleg župnijskega mini svetopisemskega maratona se lahko odločite tudi za izvedbo v manjšem obsegu. Kot so zapisali organizatorji, je “Svetopisemski maraton čudovita priložnost, da se skupnost poveže in diha Božjo besedo”. Tako se lahko povežete in berete tudi znotraj skupin, na primer kot pevski zbor, zakonska skupina, animatorji …

Lahko pa maraton izvedete tudi v družinskem krogu, skupaj z zakoncem, v bolnišnicah. Možnosti je veliko. Vabljeni!

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.