Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prevaral/a me je. Kaj naj storim?

shutterstock_1842712060-1.jpg

Mix Tape | Shutterstock

Karolina Plichta - objavljeno 20/12/21

Odločitev je vaša in je odvisna od vaše pripravljenosti in življenjske situacije

Prevara je tema, ki prinaša veliko trpljenja, razočaranja in vprašanj. Ali je po prevari odnos sploh možno nadaljevati? Kako obnoviti zaupanje in kdo je za to odgovoren? Ali se je prevara zgodila v razmerju ali zunaj njega? Kakšne so posledice ohranitve zveze in kakšne, če se odločimo iz nje oditi?

“Pusti ga/jo, pojdi stran od njega/nje. On/ona te ni vreden/vredna.” Podobne besede so pogosto prvo, kar želimo reči, ko je bližnja oseba doživela prevaro.

Čeprav so takšne besede odraz skrbi in podpore do te osebe, lahko nehote nanjo ustvarijo neželen pritisk: “Zdaj ga/jo moram zapustiti. Živeti z njim/njo je nemogoče.” Končna odločitev je ne nazadnje stvar posameznika.

V tem prispevku ne delam razlike med čustveno in telesno prevaro. Govorim zgolj o prevari in prepustim bralcu odločitev, kaj razume pod to besedo. Zame razlika med obema vrstama prevare ni tako pomembna.

“Vaše razmerje se je končalo. Ste pripravljeni na novo?”

Pari se raje sprašujejo, kako obnoviti stari odnos, vendar lahko to vprašanje povzroči veliko frustracij. Se res želimo vrniti v odnos z dinamiko, ki je prevaro sploh dopustil?

Prevara uniči odnos. Lahko pa zgradimo novega. Vprašanje je, ali si ga resnično želimo. Zato se moramo najprej ustaviti pri zaupanju.

Zaupanje je vaša odločitev in ne nekaj, kar si mora druga oseba “zaslužiti”

Zavedam se, da se besede v podnaslovu lahko nekomu, ki je izkusil prevaro, zdijo nezaslišane. Želim zgolj poudariti, da če je nekdo skrhal vaše zaupanje, bo za vnovično zaupanje potrebno tveganje. Ni drugega načina.

Kako boste sicer nadaljevali? Ali se boste prepričali, da morate najprej stokrat preveriti telefon bližnje osebe? In potem ji boste zaupali? Ali ne bi razmišljali, kaj bi na telefonu našli, če bi ga preverili stoprvič? Zaupanje je odločitev: spet ti zaupam, ker si to želim; ker želim biti s tabo in … prišli smo do tega velikega strahu.

Ne morem mu/ji kar tako odpustiti, mislil/a si bo, da se nič ni zgodilo

Kaj se mora med vama zgoditi, kar bi vam prineslo zadoščenje za prevaro? Pogosto je prevarana oseba prepričana, da bo, če odpusti svojemu partnerju, videti kot neumna in naivna.

In vaša izbira je popolnoma prava. Lahko si po prevari želite ostati s to osebo, lahko pa da ne. Odvisno je od vaše odločitve, pripravljenosti in vaše življenjske situacije. To je vaša odločitev.  

Prevara in terapija za pare

Odločita se za terapijo, če oba čutita, da bi to pripomoglo k vajini zvezi ali pa če si želita ohraniti zvezo, vendar vam bolečina in razočaranje tega še ne dopuščata.

Terapevt vama ne bo povedal, kaj storiti, ponudil pa vama bo varno okolje, v katerem bo lažje najti lastne rešitve. Pa srečno!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredilaVeronika Snoj.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.