Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Enemu je žena rekla, da je odgovarjal patetično, na drugega je bila ponosna, tretjemu bi lahko odgovore napisala sama

moške skrivnosti kolaž

TOMAŽ RIHTAR, ROK ČERNELIČ

Lojze Grčman - objavljeno 10/12/21

(Samo)refleksija Moških skrivnosti po moško: hudomušno in do konca iskreno

Leto gre h koncu, do silvestrovega boste lahko brali le še eno epizodo Moških skrivnosti, Aleteijine rubrike za gospode in fante. Ta bo imela poseben, malce slavnosten odtenek, a o tem več v prihodnjih dneh. S tole epizodo pa se oziramo nazaj. Za rokav smo pocukali tri izmed gostov, Roka Škrlepa, Benjamina Siterja in Janeza Porento in jih pobarali …

Anketa o Moških skrivnostih

Kaj vam je všeč, kaj bi morda dodali rubriki Moške skrivnosti?
Kaj vam je, ko je videla vaše odgovore, rekla žena?
Sta morda kaj dodatno debatirala o kateri od tem?
Kaj menite o vlogi moških v družbi nasploh?

Za odgovore, ki so – recimo – tipično moški, hudomušni in iskreni obenem, smo hvaležni. Naj navdihnejo tudi vas.

Onkraj navidezne možatosti

“Včasih imamo moški in ženske res različen pogled na svet in različne interese, zato se mi zdi odlično, da so na enem mestu združene stvari, ki moške zanimajo. Všeč mi je tudi, da gre rubrika pogosto prek stereotipov tipičnega moškega in ‘navidezne možatosti’,” pravi Rok Škrlep, ki je v rubriki gostoval z epizodo z naslovom “Neizmerno srečo imam, da sem plačan za stvar, ki jo počnem najraje na svetu.”

Popotnik, stand-up komik ter voditelj oddaj Male sive celice in Reflektor ni povsem prepričan, ali je njegova punca odgovore prebrala, ampak: “Poznava se precej dobro, zato je odgovori ne bi preveč presenetili. Poznava se celo tako dobro, da bi lahko te odgovore celo ona napisala. Morda ravno na ta vprašanja odgovarja ona … Kdo bi vedel?” se je zahahljal.

web-3-rok-skrlep-3-e1563651707270.jpg

In potrdil visoko stopnjo komunikacije: “Debatirava o kar precej temah. Sicer menim, da je zdravo, da določene teme in stvari tudi v razmerju obdržiš zase, vendar pretiravati ni nikoli dobro.”

Trend čustvenega, ljubečega in nežnega moškega

“Vloga moških se skozi čas spreminja in prav je tako. Vesel sem, da gre družba počasi v smer enakopravnosti spolov. Moški smo si precej različni in vsak človek ima v sebi moško in žensko plat. Le razmerje teh dveh plati je pri vsaki osebi različno. Mislim pa, da gre razvoj družbe (hvala Bogu) vse bolj v smer, da je pri moškem zaželeno, če je čustven, ljubeč in včasih nežen,” ugotavlja Rok Škrlep.  

Žena je bila ponosna

“Kot enega od anketirancev me je rubrika Moške skrivnosti učinkovito prisilila k dodatnemu razmisleku o moji moški vlogi – tako v družini kot tudi v svetu,” je Benjamin Siter, voditelj gibanja Družina in Življenje, v retrospektivi vesel povabila med goste Moških skrivnosti, kjer je zatrdil, da je vsekakor moški, ki se spreminja. Čeprav v isti sapi priznava, da misli svojih tovrstnih naslednikov ne prebira redno.

Kaj je na njegove odgovore porekla soproga? “Kolikor se spomnim, je bila mojih odgovorov vesela in kar nekoliko ponosna name.”

Webp.net-resizeimage43-2.jpg

Še vedno iščemo rešitev v pobegih

“Če skušam zajeti svoje trenutno videnje vloge moških v trenutni – covid – družbeni situaciji, bi moral žal reči, da sem pričakoval, da nas bo ta kriza kaj bolj ‘zadela’. Da nam bo ponudila dovolj močno spodbudo za pristno spreobrnjenje, pa tega (še) ne opažam,” ugotavlja Benjamin.

“Še vedno mislimo, da bomo rešitev našli v svojih pobegih; v (pre)obilici informacij, v odvisniških vedenjih, v pretiranem delu, v poslovni uspešnosti. Čeprav poznam dosti svetlih zgledov mož, ki se zelo trudijo/trudimo v tej smeri, bi si želel, da bi še dosti več mož spoznalo, da bodo, dokler ne upognejo kolena pred Bogom, tega upogibali pred drugimi stvarmi ali ljudmi. In taki možje ne morejo biti zadovoljni v sebi in ne morejo pravilno voditi ne samih sebe, ne svoje družine in ne družbe,” svoje koronsko spoznanje deli Benjamin Siter.  

Ženin odziv je lahko tudi kritičen

“Rubrika lepo razbija stereotipe o moških. Sicer pa, priznam, je ne spremljam zelo pogosto,” je bil, kot vedno, iskren Janez Porenta, nekoč športni novinar, danes pa urednik spletne Družine. Mimogrede – ste že všečkali njen Facebook?

Popolnoma neposreden je bil tudi v zvezi s temo, ki se je dotikala ženinega odziva na njegove odgovore. Rekla mu je namreč, da “bi lahko odgovarjal malo manj slinasto in patetično, nekaj v tej smeri. ☺ In da bo morda še priložnost za previjanje, če se ne motim”. Opomba: to se je nanašalo na prav konkretno moževo trditev.

web 3 janez porenta

S soprogo o zakonu, družini, odnosih, težavah in izzivih že sicer precej debatirata, tako da njegov medijski nastop ni bil povod za kak večji pogovor.

Kaj Janeza pomirja?

Janez, kleni Gorenjec, postreže še z enim zanimivim razmišljanjem: “Še vedno je dovolj moških, ki si moškosti – v pozitivnem pomenu besede, ne v smislu robustnosti ali grobosti – ne pustijo vzeti. To me pomirja. Zavedanje, da je mogoče združiti vlogi moža in očeta na eni strani ter poklicno (in drugače) uspešnega moškega na drugi, je vse močnejše, se mi zdi.”

Kmalu …

Kot omenjeno, bo zadnja epizoda Moških skrivnosti malce posebna, slavnostna. Za zdaj naj vam namignemo le besedno zvezo dvojni program. 😉 Spremljajte naša družbena omrežja, kmalu razkrijemo več.

Tags:
Moške skrivnosti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.